Кламер БГ - Бизнес новини: ИТН внесе проект за 9% ДДС за олиото, плодовете и зеленчуците и 0% - за брашното

ИТН внесе проект за 9% ДДС за олиото, плодовете и зеленчуците и 0% - за брашното

Бизнес

|
Ср, 22 Юни 2022г. 16:27ч.
ИТН внесе проект за 9% ДДС за олиото, плодовете и зеленчуците и 0% - за брашното

ИТН внесе проект за 9% ДДС за олиото, плодовете и зеленчуците и 0% - за брашното

Намаляване на ДДС от 20% на 9% за слънчогледовото олио, плодовете и зеленчуците предлагат председателят на комисията по земеделие в Народното събрание Пламен Абровски и негови колеги - депутати от "Има такъв народ", съобщиха от комисията.

Предложението е внесено преди второто гласуване на Бюджет 2022 г.

В мотивите се посочва, че в условия на "непредвидим в развитието и по размерите си инфлационен натиск" намалената ставка на ДДС ще задържи осезаемо ценовия ръст на възможно най-ниски нива и ще съхрани, макар и частично, покупателната способност на населението, осигурявайки по-висока достъпност до оскъпяващите се продукти. Според вносителите с приемането на диференцирана ставка на ДДС за плодове, зеленчуци и олио ще се намали финансовата тежест за производители на плодове и зеленчуци, ще се подобри тяхната конкурентоспособност, което от своя страна ще намали сивия сектор и ще допринесе за стабилизирането на пазара.

Ставката от 9% ДДС се предлага за едногодишен период – от 1 юли 2022 г. до 1 юли 2023 г.

Предложението включва и 0% ДДС за брашно за същия период, като се посочва, че това е продукт, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е годен за производство на хляб и хлебни продукти. Според вносителите така ще се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата и по-специално върху най-уязвимите от тях.

mediapool.bg