Кламер БГ - Бизнес новини: Остър спор за олиото. Слънчогледът от Украйна щял да "зарине" зърнопроизводителите ни

Остър спор за олиото. Слънчогледът от Украйна щял да "зарине" зърнопроизводителите ни

Бизнес

|
Ср, 23 Авг 2023г. 16:09ч.
Остър спор за олиото. Слънчогледът от Украйна щял да "зарине" зърнопроизводителите ни

В задочен спор в сряда взялоза Яни Янев, председател на Съюза на производителите на растителни масла и Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който е и съветник на аграрния министър Кирил Вътев. Колаж: Mediapool

Остър спор се заформи между производителите и преработвателите на слънчоглед. Ден след като Съюзът за растителни масла алармира, че ще затварят заводите си заради липса на слънчоглед и поискаха да падне забраната за внос от Украйна, българските зърнопроизводители заяви, че пазарът буквално ще бъде "заринат". Изненадващо за българските зърнопроизводители слънчогледът се оказа, че не е борсова стока. От агроведомството обявиха, че канят на среща в четвъртък двата спорещи браншове.

Заринати със слънчоглед

"Ако влезем във варианта отпреди забраната, ние просто ще бъдем заринати с украински слънчоглед. През тази година всички усилия на земеделските производители в Украйна са насочени към слънчогледа, понеже е с най-ниска себестойност на декар. Тамошните производители очакват близо 14 млн. тона продукция", посочи в своя позиция председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов, който е и един от съветниците на аграрния министър Кирил Вътев.

До 15 септември тази година Брюксел реши царевица, рапица, пшеница и слънчоглед да могат да преминават само транзитно през територията на България, Румъния, Словакия, Унгария и Полша, но не и да се продават на вътрешните им пазари.

Слънчогледът не бил пазарна стоки

Изненадващо, в позицията до медиите, Проданов посочва, че слънчогледът не е борсова стока, затова и пазарната цена при него е изключително хипотетично понятие.

Още по темата:

Заводи за олио затварят заради липса на слънчоглед от Украйна

"Сега продажбите на слънчоглед стават на около 750 лв./т. Старата реколта е със себестойност около 1000 лв./т, а новата по изчисления на асоциацията ни ще бъде с доста по-висока цена, защото добивът е много нисък.", смята Проданов. Той твърди, че производителите в момента не продават на добри цени. Производителите на олио пък твърдят, че въобще сделки липсват, именно защото се изчакват по-добри цени.

От Асоциацията на зърнопроизводителите твърдят, че в момента има около 600 000 – 700 000 тона слънчоглед от миналогодишната реколта, който все още не е продаден.

"Към това количество като се прибави и очакваната нова реколта в размер на 2.2 млн. тона, около 3 млн. тона слънчоглед ще бъдат на разположение на преработвателите. Дори да се наложи внос, той ще бъде много късно и то преди другото лято.", каза още Проданов.

"Дайте шанс на българските производители да продават"

Съветникът на Кирил Вътев отправя заявява, че трябва да се даде шанс на българските производители да продават. В пазарна икономика, каквато се смята, че е българската, обаче няма пречки пред продажбите. В случая фермерите сами изчакват по-високи цени, залагайки на забрана на по-евтината суровина от Украйна.

"Длъжни сме да запазим българското производство. Тази война ще приключи и ще трябва да имаме устойчиво производство и след нея", казва Проданов.

След пасуване агроведомството ще направи среща

След пасуване по проблема в сряда от Министерство на земеделието обявиха, че канят двата спорещи браншове на среща в четвъртък.

Преди ден от Съюза на производителите на растителни масла обаче посочиха, че земеделското министерство отказва диалог с преработвателите на слънчоглед и затова браншът търси вече помощ от премиера. В детайли бе уточнено, че в периода от 9 юни до момента са изпратени три писма и молби за среща с новия екип на министерство на земеделието, но до момента няма отговор на нито едно.

В резултат на това, сдружението е изпратило писмо до премиера Николай Денков с възможност за разискване на проблема на най-високо ниво. Преработвателите се надяват да бъде обсъден план с правителството и да бъдат набелязани мерки, които да подкрепят българската индустрия в извънредно негативната ситуация с достъпа до суровина, в която се намира.

mediapool.bg