Кламер БГ - Бизнес новини: Земеделското министерство пак ще пише закон за комасацията

Земеделското министерство пак ще пише закон за комасацията

Бизнес

|
Пон, 31 Март 2014г. 16:19ч.
Земеделското министерство пак ще пише закон за комасацията

Работна група от земеделското министерство ще започне до края на май да подготвя закон за комасацията, съобщи земеделският министър Димитър Греков, който участва в кръгла маса по проблема.

През последните 20 години имаше няколко опита за написването на такъв закон, но никой проект не стигна до гласуване от Народното събрание. Сега аграрният министър посочи, че такъв документ е трябвало да бъде написан още през 90-те години на миналия век.

"Изправени сме не да говорим политически, а реално трябва да решим как да се използва земята, защото, ако така се прехвърляме, и този закон все трябва да се решава в бъдеще", допълни Греков.

По данни на земеделското министерство средният размер на земеделските парцели с всяка година намалява, като в момента е 5.5 дка на имот.

Бившият земеделски министър Венцислав Върбанов, коментира, че земята у нас се ползва комасирано, макар че собствеността върху нея не е комасирана. Той лансира идеята, която също е неколкократно обсъждана през последните 20 години, да се въведе данък върху пустеещите земи, което би стимулирало окрупняването на парцелите. В момента Върбанов оглавява Асоциацията на земеделските производители в България.

Димитър Греков също подкрепи въвеждането на такъв данък, но отбеляза, че експертите нямат единно мнение за въвеждането му. Освен това практиката била налогът да се събира от ползвателите, което щяло да накърни техните доходи.

Според представители на сдружението на общините такъв данък няма да има от кого да се събира, защото много собственици вече не живеят в България.

Участници в дискусията посочиха и че без комасация няма как да се изграждат съоръжения за напояване.

Земеделският министър посочи още, че съществен елемент за оптималното земеползване в страната се отнася до изработването на общи устройствени планове на общините. Такива трябва да имат всички общини до 2016 г.

Греков съобщи още, че в министерството се работи по създаването на единен кадастър и имотен регистър. Така би трябвало в една система да има информация за арендните договори, карти и регистри, свързани със земеделски имоти.

mediapool.bg