Кламер БГ - Бизнес новини: Земеделски производители ще получават по 20 000 евро, за да се сдружават

Земеделски производители ще получават по 20 000 евро, за да се сдружават

Бизнес

|
Вт, 11 Март 2014г. 09:17ч.
Земеделски производители ще получават по 20 000 евро, за да се сдружават

Специална програма ще предоставя на земеделски производители по 20 хил. евро, ако се кооперират. С парите те ще могат да организират съвместно събирането на реколтата и да излизат на пазара.

Това съобщи във вторник пред БНТ министърът на земеделието Димитър Греков. Той представи новите политики в областта на земеделието, които в понеделник обяви лидерът на ДПС Лютви Местан на среща с ръководителите на медии.

По отделна програма част от средствата ще са и за други дейности в селските райони -

бизнес, спорт, култура, съобщи министърът. "Целта на програмата е не само напълване на селата с млади хора, а тези малко, които са останали, да получат възможност да се препитават и да получават достатъчно средства", поясни той.

Греков повтори намерението да се дават между 500 и 1250 евро директни плащания на малки стопанства. Уточни, че няма да има значение в кои региони на страната се намират и какви култури произвеждат. Той отрече, че става дума за предизборен ход и че помощ ще получи само електоратът на ДПС.

Така малките стопанства ще получат възможност да станат конкурентоспособни и от малки да преминат в средни, а обезлюдяването на селата, ще спре, каза министърът.

Той цитира данни, според които малките стопанства са 85 000 или 23% от всички, а в същото време 6% от производителите получават 80% от субсидиите. Близо 40% от малките фермерски стопанства в периода 2007-2010 година са ликвидирани.

mediapool.bg