Кламер БГ - Бизнес новини: За седми пореден месец през февруари е отчетена дефлация на годишна база

За седми пореден месец през февруари е отчетена дефлация на годишна база

Бизнес

|
Четв, 13 Март 2014г. 12:19ч.
За седми пореден месец през февруари е отчетена дефлация на годишна база

Потребителските цени в България се понижиха през февруари с 0.4% спрямо предния месец след спад с 0.2% през януари, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани в четвъртък.

На годишна база инфлацията през февруари се понижи с 2.6% след понижение с 2.2% в началото на годината. Така на годишна база България остава в дефлация за седми пореден месец (от август миналата година насам).

Средногодишната инфлация за периода от март 2013-а до февруари 2014-а спрямо инфлацията през март 2012 - февруари 2013 се понижи с 0.2%, показват днешните данни на НСИ.

Цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличиха през февруари с 0,2% спрямо януари, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на равнището от миналия месец.

Поредно понижение от 3.1% бележат цените на облекло и обувки през февруари спрямо предния месец, докато цените на жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива се понижиха с 0.1%.

Понижение с 2.3% на месечна база има и в транспортните цени, спад с 0.2% на цените в здравеопазването и намаление с 0.1% на цените в сектора на съобщенията, показват февруарските данни на НСИ.

Измерена през малката потребителска кошница, инфлацията през февруари както на месечна основа, така и от началото на годината е нулева.

mediapool.bg