Кламер БГ - Бизнес новини: За какво протестират зърнарите и обърна ли се общественото мнение срещу тях

За какво протестират зърнарите и обърна ли се общественото мнение срещу тях

Бизнес

|
Нед, 17 Септ 2023г. 17:36ч.
За какво протестират зърнарите и обърна ли се общественото мнение срещу тях

Зърнопроизводители отново заплашват с протести и блокади. Снимка: БГНЕС, архив

Протестите са за защита на производството, а не на субсидиите, заяви директорът на Националната аграрна камара Светла Боянова в неделя пред БНР по повод недоволството на бранша от вдигането на забраната за внос на украинско зърно.

"Премиерът показа, че изобщо не познава как функционира земеделският бранш в рамките на обща селскостопанска политика. Той много удобно забравя, че нашите български фермери са абсолютно както всеки един европейски фермер в този ЕС. Правилата са едни и същи", заяви Светлана Боянова.

"Протестните действия не са само за вноса от Украйна на зърно, а и за всички останали въпроси, които касаят сектора на плодовете и зеленчуците, на животновъдите, на пчеларите - там темата за вноса от трети страни, включително Украйна, е изключително сериозна. Ние се борим за една конкурентна среда и нищо повече. Повече от 22 организации са включени в този протест. В протеста става въпрос за нещо много голямо - става въпрос за осигуряването на храната на българите", продължи тя.

Междувременно стана ясно, че далеч не всички земеделски производители подкрепят протеста, иницииран от "зърнарите" заради подновения украинско внос.

В земеделския бранш наричат зънрари онази част от зърнопроизводителите, които са концентрирали най-много обработваеми площи – и съответно субсидии.

Евросубсидиите за всички европейски фермери се дават на база директни плащания на площ, уточни и Боянова пред БНР.

"Понеже това води до дисбаланс между отделните сектори, ЕС разрешава на страните-членки една част от парите, които се дават на площ за всички, да бъде заделена само за сектори като плодове и зеленчуци, като животновъди. Всички страни-членки могат да заделят 13% от бюджета, който е 700 млн. евро на година и ги дават на тези производства. Това е регламент, директно приложим. Ние в протестите не говорим за това. Това смесване на темите е изключително арогантно - непознаване на темата. Протестите са за защита на производството, а не за субсидиите", обясни тя.

Очевидно е, че общественото мнение се обърна срещу земеделците, изказа мнението си Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

"Концентрацията на собственост и обработваема земя - България е номер 1 в ЕС. Страните, които са пред нас, са Чехия и Словакия - при тях говорим за кооперативи. Това, което се случи в България - има една свръхконцентрация и разпределяне на всички тези субсидии върху една много малка група. В резултат на разпределението на субсидиите в България се постигна чудовищна концентрация на собственост. Последицата е, че всички тези дребни, за които плачете, на практика ги размазахте. Земеделците намаляват с явно видимата причина, че има едни големи семейства, които просто изтикват всеки", коментира той.

Според него интересното в този протест ще е колко ще е масов и колко ще подразни хората.

Какви са очакванията на двете страни, за да се излезе от патовата ситуация?

"Очакваме да се подходи професионално, не политически, към проблемите, които сме поставили и които не касаят субсидии, а касаят конкурентни пазари. Очакваме конкретни предложения, които да бъдат подхванати, а не говорени само и единствено за медиите", заяви Светлана Боянова. И подчерта, че настояват за преразглеждане на решението за отмяната на забраната на украински стоки. Очакваме и държавата да създаде условия, за да потърсим пазари, добави още тя.

Решението според Тихомир Безлов: "На първо място трябва да се преговаря смислено. Начинът, по който зърнарите подходиха, беше, че те се отказаха да преговарят. Това, което се надявам, че този протест и тази конфронтация ще направи, е, че най-накрая ще постави фокуса върху проблемните точки в производителите в селското стопанство. Една от големите теми е тази концентрация".

mediapool.bg