Кламер БГ - Бизнес новини: За две години българска стартираща компания е оценена на 10 млн. долара

За две години българска стартираща компания е оценена на 10 млн. долара

Бизнес

|
Вт, 11 Март 2014г. 15:26ч.
За две години българска стартираща компания е оценена на 10 млн. долара

Само за две години оценката на "Флипс Медиа" достигна 10 млн. долара благодарение на разработеното мобилно приложение, което превръща телефона в дистанционно за телевизор, грубо казано. Това съобщи Христо Стоянов, мениджър в Европейския инвестиционен фонд, който администрира фондовете за рискови инвестиции, на форум "Конкурентоспособност на българската икономика", организирана от Института за икономическа политика.

Компанията започва дейността си през 2012 г. с финансова инжекция от 200 000 евро от фонда за стартиращи компании LauncHUB, създаден по европейската инициатива JEREMIE с трима души. Това са Николай Рашев, Костадин Йорданов и Неделчо Неделчев.

Те са в основата на разработването на софтуерно приложение, което първоначално се казва iMediasharе, а след това е преименувано на Flipps. Приложението позволява на iPhone и на Android потребителите да управляват телевизорите си и да възпроизвеждат на тях видеосъдържание от интернет, без за това да им трябват допълнителни кабели или дистанционно.

Така потребителите могат да генерират свое собствено съдържание на по-големия екран у дома. Приложението набира бързо скорост и вече има над 1 млн. активни месечни потребители, a общо над 7 млн. пъти е било свалено, като обслужва близо 250 млн. телевизионни устройства. Приложението е безплатно, а приходите идват от таргетирана реклама.

Днес компанията се е преместила в Сан Франциско и за нея работят 25 души, а един от водещите рискови инвестиционни фондове в Европа - Earlybird, и известният рисков предприемач Тим Дрейпър ще инвестират в дружеството 2.44 млн. долара, каза Христо Стоянов. Той допълни, че това е най-успешният проект, финансиран от двата стартиращи фонда досега.

Общо над 3000 компании за кандидатствали за финансиране през двата фонда – LauncHUB и Elevan, като 100 са получили финансиране от общо над 6 млн. евро, каза Христо Стоянов.

По думите му София може да се сравнява с Берлин и Париж като качество и ниво на развитие на стартиращи иновативни компании. Преди нас са само Лондон и Дъблин, където са подкрепени съответно 255 и 237 нови бизнес фирми.

Българският вариант на фондовете за начален капитал, т. нар. seed фондове и акселераторите е най-успешния и в момента има интерес от пет държави, които искат да приложат опита ни в тази сфера, каза Христо Стоянов.

mediapool.bg