Кламер БГ - Бизнес новини: За да спаси "Южен поток", Русия се съгласила OMV да си доставя собствен газ по тръбата

За да спаси "Южен поток", Русия се съгласила OMV да си доставя собствен газ по тръбата

Бизнес

|
Ср, 14 Май 2014г. 19:51ч.
За да спаси "Южен поток", Русия се съгласила OMV да си доставя собствен газ по тръбата

В стремежа си да спаси проекта "Южен поток", "Газпром" се е съгласил австрийската компания"О Ем Ви" ( OMV) да си доставя собствен газ по бъдещия тръбопровод, предаде Ройтерс, като позова на източници, участващи в преговорите между двете компании. Това е първият път, когато руският газов монополист позволява на друга компания да използва неговата магистрала.

След анексирането на Крим Европейският съюз фактически замрази "Южен поток", без да разреши на "Газпром" да използва еднолично бъдещата тръба, което е в нарушение на европейските правила. Реално във всички подписани междуправителствени споразумения за строежа на тръбата през територията на България, Сърбия, Словения и Унгария, се предвижда "Газпром" да е единственият оператор, макар България да твърди, че се е разбрала с руската компания, че ще осигури достъп и до трети страни за българския участък от трасето.

Австрийската компания OMV и "Газпром" подписаха на 29 април меморандум, според който газопроводът "Южен поток" ще достигне и до Австрия и хранилището Баумгартен, каквито бяха и първоначалните намерения на Русия.

OMV планира да използва "Южен поток" за доставки на газ от румънското черноморско находище "Домино 1", което разработва съвместно с американската "ЕксънМобил" (ExxonMobil) и в което са установени значителни запаси на природен газ.

"OMV иска да получи достъп до "Южен поток" за доставки на собствен газ от Черно море в Европа, а "Южен поток" е необходимо да предостави достъп на трети страни, за да съотвества на правилата на ЕС", е заявил в сряда пред Ройтерс съветник, който работи и с двете компании.

Капацитетът на "Южен поток" няма да е запълнен, а доколкото обемът на доставките на OMV от Черно море ще са малко повече от 10% от пропускателната способност на газопровода, в него ще има достатъчно място за газа на OMV. Това не е голяма цена за "Газпром", за да спаси най-важния си и скъп инфраструктурен проект, е добавил източникът.

OMV планира към 2020 г. да добива от "Домино 1" достатъчно газ, за да удовлетвори 70 процента от годишните потребности на Австрия и доставката на горивото по "Южен поток" би било най-евтиният и достъпен вариант.

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер заяви миналата седмица, че не е разтревожен от плановете руският газопровод да стига до Австрия, макар че Европейската комисия е изразила някои възражения пред Виена.

"Газопроводът не е проблем за мен. Ние не искаме да го блокираме, но също така не е наш приоритет", каза еврокомисарят по енергетиката пред австрийския в. "Дер Щандарт". "Това не е нов газ, а само различен маршрут, който повече няма да минава през Украйна", допълни той.

Йотигнер обаче повтори, че проектът трябва да отговаря на европейските изисквания за екологична защита, за провеждането на търговете и поръчките, за конкуренцията и да е в съответствие с енергийното законодателство на ЕС, особено предоставянето на достъп на трети страни до тръбата и отделяне на дейностите по производство на газ от тези по експлоатация на инфраструктурата ("Газпром", който контролира проекта "Южен поток", съвместява двете дейности - бел.ред.).

Разглеждаме тези точки дори в споразуменията между някои страни членки и Русия. Ние вече писахме на Австрия да разкритикува няколко точки, които по наше мнение са в нарушение на европейското законодателство, каза още Йотингер. Запитан дали очаква ЕС да одобри "Южен поток", той заяви: "Все още не разполагам с база за окончателно мнение".

mediapool.bg