Кламер БГ - Бизнес новини: За Русия "Белене" не е затворена тема, България чака арбитража

За Русия "Белене" не е затворена тема, България чака арбитража

Бизнес

|
Четв, 23 Ян 2014г. 14:48ч.
За Русия "Белене" не е затворена тема, България чака арбитража

Темата "Белене" не е затворена, а Русия може да предприеме и досъдебни решения, каза руският посланик у нас Юрий Исаков в четвъртък.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пък обясни, че правителството няма да предприема нищо по проекта "на този етап, докато има арбитраж и докато не се появи утвърден и признат световен инвеститор, зад който да застане призната финансова институция". Той потвърди пред журналисти съобщената от бившия министър на вътрешните работи Румен Петков информация, че се е срещал с представители на американския консорциум "Глобал Пауър Консорциум", който през септември 2012 г. бе доведен от бизнесмена Богомил Манчев и прояви интерес да строи за своя сметка спряната АЕЦ "Белене". Стойнев не обясни по каква причина се е срещал с кандидат-инвеститор и въобще за какво са разговаряли, а коментира, че "може би целта на срещата е била да се угоди на политическата игра на ГЕРБ".

"Срещайки се с този инвеститор, тогава ГЕРБ де факто зачеркна проекта "Белене" и затова сега има арбитраж", коментира Стойнев. "Сега изведнъж ГЕРБ иска да стартира проекта със същия инвеститор - какво се промени за това време", запита той. "Аз съм категорично против, и нашият политически лидер също го е заявил, че не можем да имаме сходни действия с ГЕРБ", заяви министърът.

"България, разбира се, е суверенна държава, и правителството ви е в правото си да взема едни или други решения", заяви посланик Исаков в интервю за БНР. Той добави, че "ако се стигне до такова негативно решение, свързано с неизграждането на този проект, ще трябва да се изяснят някои финансови въпроси, свързани с това, че руската страна вече е вложила в реализацията на този проект няколкостотин милиона евро",

Посланикът посочи, че икономическите партньори трябва да се отнасят с необходимата отговорност едни към други и "това очакваме и от българската страна".

"Перспективата е арбитражно споразумение по този въпрос, но и не изключвам да бъдат предприети и някакви досъдебни решения", каза Исаков, но не обясни какви може да са те. "И затова не искам да гадая, но във всеки случай аз смятам че "Белене" има перспектива и при наличие на, подчертавам, неполитизиран подход от гледна точка на пресмятането на икономическите ползи, който ще донесе на България този проект. И, когато такъв анализ бъде направен, тогава и ще има сериозни шансове на възобновяването на този проект. За това, че трябва да се водите от икономическите мотиви за мен няма никакво съмнение", каза още дипломатът.

Той посочи, че сегашното българско правителство поставя въпроса за повторната оценка за финансово икономическия модел на този проект.

"И на основание на този повторен анализ, доколкото разбирам, планира се да се върне още веднъж към проекта "Белене". Това би бил още един важен енергиен мощен проект, който би предал сериозно ускорение на цялата българска икономика. Без да прибързваме, ще изчакаме и ще видим какво решение ще бъде взето от властите в София по този въпрос", каза още Исаков.

Той коментира още, че за България е много важен и проектът за строителството на газопровода "Южен поток".

"Ще донесе много големи инвестиции, възлизащи на повече от 3 млрд. евро и създаването разбира се на множество работни места, което в условията на, макар и затихваща, криза ще има огромно значение. Струва ми се, че "Южен поток” може да послужи за локомотив, който ще позволи да бъде изведена българската икономика и ще я постави на пътя на динамичното и постъпателно развитие. Няма нищо сравнимо в икономическия дневен ред на България с "Южен поток", каза още Исаков.

mediapool.bg