Кламер БГ - Бизнес новини: Защо кабинетът налива пари в замразения проект "Южен поток"

Защо кабинетът налива пари в замразения проект "Южен поток"

Бизнес

|
Ср, 12 Март 2014г. 13:20ч.
Защо кабинетът налива пари в замразения проект "Южен поток"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини правителството на Пламен Орешарски, че продължава да харчи пари за "Южен поток", след като проектът вече е замразен от Брюксел.

"След като министърът на икономиката и енергетиката се яви един обикновен пощальон, след като не може да си защити проекта, след като не може да докаже, че е прозрачен, с какво право дават пари - 193 милиона в компания, като в момента целият този проект е замразен от Брюксел", възмути се бившият премиер.

"Говорих с комисар Йотингер и с комисар Барние и на 20-ти ще имаме среща в Брюксел по тази тема, да ги питаме общо, и те, и ние – управляващите: защо, след като буквално е замразен проектът "Южен поток", в момента над 200 милиона вече се харчат за този проект? С какво право харчат държавни пари, да си дават заплати за нещо, което изобщо не е сигурно дали ще стане?!", заяви Борисов пред репортери в сряда.

Ние сме твърдо зад това "Южен поток" да стане, но това, което направиха тези хора, е да блокират проекта и да го замразят, допълни той.

Блокирани са всички големи проекти: "Марица", "Струма" – инфраструктурни проекти, които са важни за България , абсолютно изоставащи и блокирани, в болниците съкращения с 20 % от парите за тях, коментира Борисов по повод проведената в понеделник среща на премиера и лидерите на двете управляващи партии с медиите, на която бяха отчетени успехите на управлението.

Един ден казват, че увеличаваме нещо или ще строим "Белене" или "Южен поток", на другия ден го замразяват. Единият ден Станишев казва, че ще вдигнат данъците, на другия ден Местан или Цонев казват – няма. На кое да вярваме?!, запита Борисов.

През декември България и останалите страни от ЕС, през чиято територия минава "Южен поток", дадоха мандат на евкорокомисаря по енерегетиката Гюнетр Йотингер да води преговори с Русия по юридическия статут на проекта, за който Брюксел твърди, че е в нарушение на европейските правила. Преди два дни Йотингер съобщи, че преговорите се отлагат заради кризата в Украйна, която влоши до краен предел отношенията между Русия и Запада и ЕС обмисля санкции спрямо Москва.

В понеделник Пламен Орешарски каза, че България не е спирала предварителната работа по "Южен поток", но "следи внимателно" отношенията ЕС – Русия, докато външният министър Кристиан Вигенин заяви два дни по-рано, че в "сегашната напрегната ситуация е добре вероятно да се сложи известна пауза в пряката работа по този проект поне за няколко дни или седмици, в които ситуацията ще се нормализира".

Русия започна изграждането на газопровода края на 2012 г., а досега то трябваше да започне и в България, но изборът на изпълнител все още се бави.

mediapool.bg