Кламер БГ - Бизнес новини: Застрояването на Карадере планирано да започне през септември

Застрояването на Карадере планирано да започне през септември

Бизнес

|
Пон, 24 Март 2014г. 19:49ч.
Застрояването на Карадере планирано да започне през септември

Намеренията на инвеститора Мадара Юръп през 2008 и 2014

Стартът на застрояването на местността Карадере е планиран за септември 2014 г., стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнов при представянето на проекта "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт", който миналата сряда получи правителственото одобрение. То е дадено с единствения коментар на на премиера Пламен Орешарски, който е: "За съжаление не е високо технологична инвестиция, но е добре дошла. Да я одобрим”, стана ясно от публикуваната в понеделник стенограма от изнесеното заседание на Министерския съвет във Видин.

Темата за подкрепата на инвеститора в Карадере е последната в дневния ред на правителственото заседание и нито един министър не е възразил срещу намеренията за застрояване на защитената местност, за която преди да дойдат на власт от БСП внесоха предложение в парламента за създаване на национален парк "Българско Черноморие", включващ малкото останали девствени плажове, сред които и Карадере.

Решението на правителството предизвика нови протести в страната, което пък накара държавата и инвеститорът "Мадара Юръп" да поканят природозащитниците в зелен борд, който да следи отблизо развитието на проекта.

Екозащитниците против да ги вкарват в схемата като зелен борд

От екокоалицията "За да остане природа в България", обаче отхвърлиха идеята, тъй като историята показва, че "зелените бордове“ са тактика за замазване на очите на обществото, в която обикновено се включват уж екологични организации, свързани с инвеститора или правителството. "Участието в „зелен борд“ означава, че се дава картбланш да се застроява", посочиха от организацията.

Тя настоя държавата и инвеститорът да публикуват повече информация за намерението, както и меморандума, а община Бяла - действащия общ устройствен план на общината и подробния устройствен план на Бяла Север.

[div class='left_orange']Георгий Станишев: Бих хвърлил един бой на клеветниците ми за Карадере

"Нямам нищо общо със сегашния проект на Карадере. Нашето бюро не бе поканено заради аурата, че моето участие не носи позитиви в проекта. Ценя инстинктивните пориви и бих хвърлил един бой на тези, които ме клеветят, че съм свързан с този проект", заяви в понеделник пред бТВ братът на лидера на БСП Сергей Станишев - архитект Георгий Станишев, в понеделник пред бТВ.

Той каза още, че няма и квадратен метър земя на българското Черноморие, дори с подставени лица.

Още[class='left_orange' div]Коалицията припомня, че сегашните управляващи се обявиха за опазване на конкретни места по Черноморието чрез национален парк "Българско Черноморие", в който да влязат девствените плажове у нас, включително Карадере, само преди година, когато бяха в опозиция.

От правителствената стенограма за одобрението на проекта, засягащ 247 дка от местността Карадере става ясно още, че министър Стойнев е оттеглил предложението си за създаване на междуведомствена работна група за осигуряване на институционална подкрепа за изпълнението на проекта, но това е само временно.

"Това с друга инициатива ще бъде предложено, така че предлагам тази работна група сега да не я одобряваме", казва Стойнев. Не става ясно каква е другата инициатива, за която говори той.

Цялостният комплекс "Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" предвижда изграждането на жилищен и курортен комплекс със смесено хотелско, ваканционно и жилищно предназначение в зона за отдих "Бяла-север" в Бяла. Частта от комплекса, за която се иска издаване на сертификат, представлява инвестиция от 105 млн. лв. за изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване. Инвестицията ще се осъществи върху имоти с обща площ около 247 дка. Разкритите нови работни места ще са 500, представя Стойнев проекта пред министрите.

Миналия петък стана ясно още, че проектът за застрояване е значително свит в сравнение с предвиждането през 2008 г. В неделя инвеститорът публикува двата плана, а в понеделник от "Мадара Юръп" обявиха и имената на акционерите, които стоят зад офшорките, притежаващи компанията.

Осем британци в двете офшорки

От публикуваните в Търговския регистър нови данни става ясно, че едни и същи осем британци са собствениците и на двете офшорки зад "Мадара Юръп".Близо 95 на сто държи ”Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид”, със седалище Корми, Малта, а 5 процента ”Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид”, която е регистрирана на Британските Вирджински острови. И в двете дружества акционери са три жени и петима мъже от Абърдеър, Уест Бломич, Дартфорд и Кардиф. Сред тях е и Пол Райли, който се явява представител на "Мадара Юръп".

В съвета на директорите са Скот Пъркинс, който от думите на бившия министър на икономиката и енергетиката от кабинета на ГЕРБ е водил преговорите с държавата за подкрепата, както и Людмил Гачев, който в момента е съветник на австрийската "Хипоинвестмънтбанк“, а в периода 1993-1995 г. е бил член на Надзора на Корпоративна търговска банка, в която мажоритарен собственик сега е Цветан Василев. Гачев е бил секретен сътрудник на ІV управление на Държавна сигурност.

mediapool.bg