Кламер БГ - Бизнес новини: Засилват се очакванията за повишаване на лихвените проценти в Турция

Засилват се очакванията за повишаване на лихвените проценти в Турция

Бизнес

|
Вт, 28 Ян 2014г. 15:21ч.
Засилват се очакванията за повишаване на лихвените проценти в Турция

Управителят на централната банка на Турция засили очакването за повишаване на лихвените проценти, отричайки да е заложник на политически натиск и обещавайки решителни действия за борба с нарастващата инфлация и падащата турска лира, съобщава агенция Ройтерс.

Ердем Башчъ заяви, че банката няма да се поколебае да затегне паричната политика, ако е необходимо и даде уверения в незавимостта на централната банка на фона на опасения на инвеститори, че е резервирана към повишаването на лихвата под натиска на правителството.

Управителят на централната банка също така изключи всякакво налагане на капиталов контрол, като заяви, че подобни стъпки са "извън нашия речник". По думите му видът мерки, използвани досега от банката срещу нестабилността на лирата, са по-ефективни, когато са подкрепени от увеличаване на лихвените проценти.

Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който се стреми да запази икономическия растеж преди изборния цикъл, стартиращ след два месеца, е категорично против по-високи разходи за вземане на заеми, необходими понякога в подкрепа на националните валути. Ердоган критикува това, което определя като "лихвено лоби" от спекуланти, стремящи се към спиране на растежа и подкопаване на икономиката, отбелязва Ройтерс.

Тази вечер централната банка е свикала извънредно заседание на комитета си по парична политика на фона на продължаващия спад на турската лира. Комитетът ще обсъди събитията в последно време и ще вземе необходимите мерки с цел да осигури стабилност на цените, се посочва в съобщение на институцията.

Банката ще обяви резултата от срещата около полунощ местно (и българско) време, уточнява Ройтерс.

mediapool.bg