Кламер БГ - Бизнес новини: Заради новия дълг трите най-големи агенции ще следят рейтинга на България

Заради новия дълг трите най-големи агенции ще следят рейтинга на България

Бизнес

|
Ср, 29 Ян 2014г. 15:09ч.
Заради новия дълг трите най-големи агенции ще следят рейтинга на България

Заради емитирането на нов дълг от 3 млрд. лв. на външните пазари трите най-големи международни агенции – "Фитч" (Fitch), "Мудис" (Moody’s) и "Стандарт енд Пуърс" (Standard and Poor’s) ще следят рейтинга на България. Това реши правителството в сряда.

За разлика от кабината на Бойко Борисов, правителството на Пламен Орешарски не се обиди на "Стандарт енд Пуърс" заради понижената перспектива пред кредитния рейтинг и продължава договора с агенцията.

През 2010 г. финансовият министър Симеон Дянков прекрати взаимоотношенията с "Фитч" след като агенцията понижи перспективата пред страната ни.

Сега финансовият министър Петър Чобанов ще подпише ново споразумение с "Фитч" за рейтинга на страната ни.

"Наличието на кредитни рейтинги, присъдени от международно признати рейтингови агенции, е ключово условие за обезпечаване достъпа на страната ни до международните капиталови пазари", се посочва в съобщение на правителствената пресслужба.

В него се казва още, че с поставянето на независима оценка паралелно от трите най-големи рейтингови агенции се очаква да се осигури по-голяма съпоставимост и обективност на поставяните суверенни рейтинги на страната ни.

През декември 2013 г. "Стандарт енд Пуърс" остави рейтинга на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута на BBB/А-2, но ревизира перспективата на страната ни от стабилна на отрицателна. Аргументите на агенцията бяха плахият ръст на икономиката, притиснат от слабото банково кредитиране, ограниченият ръст на инвестициите, високите нива на безработицата и политическата нестабилност, която води до забавяне на структурни реформи.

В същото време обаче "Мудис" запази същия кредитен рейтинг и перспективата пред страната ни.

Подписването на договори с трите най-големи агенции в света се очаква да има положителен ефект при предстоящото емитиране на 3 млрд. лева на външните пазари. Кабинетът упълномощи финансовия министър да започне подготовка за емитиране на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари.

Новият външен дълг е нужен за рефинансиране през 2014 г. на дълг от предходни години, както и за префинансиране на падежиращите на 15 януари 2015 г. глобални облигации за 1.086 млрд. долара, емитирани през 2002 г., е посочено в правителственото съобщение.

Очакванията на анализатори са дългът да бъде изтеглен преди изборите за европарламент през май. По думите на Чобанов това ще стане факт, "когато му дойде времето".

mediapool.bg