Кламер БГ - Бизнес новини: Започва ремонт на гарата на Пазарджик за 3.6 млн. лв.

Започва ремонт на гарата на Пазарджик за 3.6 млн. лв.

Бизнес

|
Ср, 12 Фев 2014г. 14:40ч.
Започва ремонт на гарата на Пазарджик за 3.6 млн. лв.

Започна ремонтът на гарата в Пазарджик за 3.6 млн. лв. Средствата са от оперативна програма "Транспорт".

Сградата трябва да бъде основно ремонтирана в срок от осем месеца. Ще бъдат подменени вътрешната и фасадната дограма, помещенията ще се санират. До всички нива на гаровия комплекс ще бъде осигурен достъп за лица с намалена подвижност, чрез изграждане и монтиране на асансьори и рампи.

След ремонта гарата ще има център за услуги, търговски обекти. Предвидено е и пълно обновяване на пешеходния подлез, както и възстановяване на осветлението.

Изпълнител за строителство е консорциум "Вектор инженеринг", в който влизат "Старт инженеринг" и "Вектор конструкт". Ръководител на обекта е "Калистратов груп". Строителният надзор се осъществява от обединение "Рубикон-Ен Ар 2", в което влизат варненските фирми "Рубикон инженеринг" и "Ен Ар Консулт".

Дългото отлагане на ремонта на гарата я бе превърнало в неприветливо място както за гостите, така и за жителите на града. Това наложи да помислим за нейното цялостно модернизиране, за да се превърне в съвременен център на железопътния транспорт и приятна част от градската среда, каза зам.-министърът на транспорта Петър Киров, който направи първата копка на обекта.

Той съобщи още, че са договорени всички средства по програма "Транспорт" за периода 2007-2013 г. предвидени за железопътни проекти са договорени, а разплатените средства възлизат на около 830 милиона лева до момента.

Освен на жп гарата в Пазарджик със средства по оперативната програма се правят ремонти и на Централната жп гара в София, както и на тази в Бургас.

mediapool.bg