Кламер БГ - Бизнес новини: Започва работата по газовата връзка между България и Турция

Започва работата по газовата връзка между България и Турция

Бизнес

|
Съб, 15 Март 2014г. 13:05ч.
Започва работата по газовата връзка между България и Турция

Започва работата по газовата връзка България-Турция. Това обяви Министерството на икономиката и енергетиката в съобщение до медиите в събота.

Работните групи от българска и турска страна са подготвили меморандум за старт на дейностите по уточняване на техническите и икономически параметри на бъдещата връзка. Има споразумение всяка една от страните да изгради газовата връзка на своята територия.

Ключова стъпка в тази посока е стартирането на предпроектно проучване, в рамките на което ще бъдат уточнени всички техническите аспекти на проекта, неговите финансови параметри, възможността за привлечено европейско финансиране. Предпроектното проучване ще отчита и търговски и пазарен интерес към интерконектора.

На база на предпроектното проучване и оценката на възможностите, ще бъде изготвен подробен график и срокове за изграждането на връзката.

С този проект ще се изпълнят евроизискванията за сигурността на газовите доставки и ще се постигне по-голяма диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на газ, се посочва в съобщението.

mediapool.bg