Кламер БГ - Бизнес новини: Зам.-директор на митниците постави пореден рекорд по кратък престой на поста

Зам.-директор на митниците постави пореден рекорд по кратък престой на поста

Бизнес

|
Ср, 05 Фев 2014г. 16:09ч.
Зам.-директор на митниците постави пореден рекорд по кратък престой на поста

Кадровата безпомощност в Агенция "Митници" продължава, след като назначен преди по-малко от месец зам.-директор на ведомството вече е отстранен. Става дума за Румен Данев, който имаше за ресор митническото разследване и разузнаване и последващия контрол.

Премиерът потвърди в сряда пред журналисти в парламента, че Данев е освободен от длъжност. Мотивите за освобождаването са, че премиерът получил "неблагоприятна за Данев информация". Той не даде повече подробности, като препрати журналистите към ресорните началници на митниците - финансовия министър и заместниците му. Но Петър Чобанов час по-рано в Министерския съвет, разяснявайки изпълнението на бюджета за миналата година, не каза и дума за поредното уволнение в митниците.

За осем месеца, откакто правителството на Орешарски е на власт, митниците се ръководеха от един наследен директор в болнични (Ваньо Танов - два месеца), един и.д. шеф, а иначе зам.-директор (за две седмици - Борислав Борисов), после и най-сетне от нов директор (Кирил Желев - за два месеца, който така и не си назначи втори заместник, но пък като бе махнат, стана зам.-финансов министър с неясен ресор). Последва нов началник - Павел Тонев, който засега заема поста засега също от два месеца.

На ветровития връх на митниците учудващо дълго (почти четири месеца) се задържа заместник-директорът Николай Попов, който както отговаряше за митническото разследване и разузнаване, така и не получи достъп до класифицирана информация.

Уволнението на Данев не може да има пряка връзка с оценката на Орешарски, че не е доволен от работата на НАП и митниците (приходите от данъци в двете ведомства са с половин милиард лева по-малко от планираните) и ще вземе мерки за подобряването й, защото Данев в последните четири години не е в системата на ведомството. Но пък в неделя бившият митнически директор Ваньо Танов, който, преди да оглави митниците в правителството на ГЕРБ, бе шеф на ГДБОП, коментира последните кадрови решения в митниците с думите, че се назначават "готови хайдути", "от които трябва да те е страх, защото познават материята". Той имаше предвид не само централния офис на ведомството, но и териториалните му поделения.

И сегашният шеф на митниците Павел Тонев, и доскорошният му заместник Румен Данев са стари митнически служители с добър опит в ведомството.

Въпросът кой ще ръководи митниците винаги е бил тежък за решаване от управляващите в последните двадесет години. Той винаги е намирал компромисен отговор между политическите сили, които са на власт. Защото става дума за големи финансови потоци, част от които може да бъде отклонявана в корпоративни, частни и партийни джобове, което и става, по признание на неправителствени организации.

Така е и със сегашните управляващи, които поискаха да махнат всички кадри на възлови места в митниците, сложени от ГЕРБ, и да ги заменят със свои. Очевидно този процес тече трудно, защото и влиянията и интересите сред управляващите не са еднопосочни.

mediapool.bg