Кламер БГ - Бизнес новини: Законови поправки оставят заведенията на брега на морето

Законови поправки оставят заведенията на брега на морето

Бизнес

|
Пет, 07 Фев 2014г. 17:31ч.
Законови поправки оставят заведенията на брега на морето

Приети от депутатите в петък поправки за Закона за устройството на Черноморското крайбрежие оставят възможността на брега на морето да има преместваеми търговски проекти, които според предишни корекции, приети от ГЕРБ, трябваше да се изнесат от стометровата ивица на зона "А" в курортите през 2014 г. Така на плажната ивица трябваше да останат само пейки, спирки и други елементи на т. нар. градско обзавеждане, а аргументите на бившите управляващи за тези мерки бяха да не се носи мирис на скара на плажа и силна музика, която обикновено е чалга.

Сегашните промени ще позволят на концесионерите на плажовете да запазят заведения, увеселителни съоръжения, чадъри, шезлонги и масажни маси край брега, но се фиксира точен процент от стопанисваната ивица, върху който може да има подобни обекти.

Народните представители одобриха в петък на първо четене в пленарна зала два проекта за корекции в Закона за Черноморието, които бяха внесени от управляващите от "Коалиция за България" и от опозицията ГЕРБ.

Според проекта на социалистите, преместваемите обекти на плажа ще останат при условие, че не надвишават установените в устройствения план показатели - плътност на застрояване, коефициент на интензивност на застрояване, и да не се намалява определената минимална озеленена площ. Най-високата част на обектите за търговски и други обслужващи дейности може да е до 3.6 м. Зона "А" обхваща частта на акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 метра.

Вносителите, сред които е и бившият зам.-регионален министър от кабинета "Станишев" Димчо Михалевски, аргументират предложението поправки с това, че въведената забрана за разполагане на преместваеми обекти в зона "А" ограничава правата на собствениците и е предизвикало силно недоволство от страна на общини и граждани.

Вече за всички плажове, независимо от тяхната площ, се въвеждат еднакви максимални проценти за преместваеми обекти до 2 процента от територията и до 2% - за допълнителна търговска площ.

Според социалистите досегашното диференциране на позволените за преместваеми обекти проценти от плажа според големината на плажната ивица ( до 40 дка и над 40 дка), което ощетявало концесионерите на големите плажове. Това не отчитало обективно разходите за поддържане на големите плажове и за осигуряване на водното спасяване

От ГЕРБ и "Атака" обвиниха социалистите, че дават повече права на концесионерите за сметка на туристите.

Според регионалният министър на ГЕРБ Лиляна Павлова управляващите искат да върнат стария режим с бетон и сергии по крайбрежието.

"Почти няма да има място за свободно плажуване. И не само това. Намалява се свободната зона на плажовете на 30 процента и всъщност вече в 70 процента от плажовете ще бъдат разположени платени чадъри и шезлонги. Отделно от това връща се и старият режим, в който се позволява и поставянето на преместваеми обекти, както ги наричаме, сергиите с гащите и чорапите отново да се върнат по бреговата ивица", заяви Павлова в парламента.

Павел Шопов от "Атака" директно нарече проекта на БСП лобистки и обяви, че не се съмнява, че зад него стоят заинтересовани. "Тези, които стопанисват плажове, техните интереси са много значими", каза депутатът.

Промените предвиждат също така размерът на концесионното плащане и на наемната цена на плажовете да се определят във всеки конкретен случай в зависимост от икономическата изгода на концесионера или наемателя, справедливото разпределение на икономическата изгода между държавата и концесионера или наемателя, постигането на социално приемлива цена на услугите.

Според одобрените предложения на ГЕРБ пък всяка година най-късно до 1 март крайморските общински съвети ще трябва да решат какъв трябва да е периодът за забрана на строителните и монтажни работи за летния сезон на тяхната територия. Ако общинският съвет не приеме такова решение, строителството да бъде забранено от 15 май до 1 октомври.

Одобрените текстове предвиждат още одобрените вече схеми за преместваеми обекти в зона "А“ и зона "Б“ на крайморските общини да се приведат според новите изисквания в тримесечен срок от влизането в сила на поправките. Ако това не е сторено, в следващите три месеца собствениците на поземлените имоти трябва да сторят това. След този срок обектите се премахват по реда на Закона за устройство на територията.

Сключените до влизане в сила на новия закон концесионни договори и договори за наем на морски плажове се привеждат в съответствие с разпоредбите на този закон в шестмесечен срок от влизането му в сила.

mediapool.bg