Кламер БГ - Бизнес новини: Законови поправки за защита на хората с парно всъщност ги ощетяват

Законови поправки за защита на хората с парно всъщност ги ощетяват

Бизнес

|
Вт, 11 Фев 2014г. 16:43ч.
Законови поправки за защита на хората с парно всъщност ги ощетяват

Внесените в парламента предложения за поправки в Закона за енергетиката с мотив защита на потребителите на услугите на топлофикационните дружества всъщност ги ощетяват и ще ги натоварят с повече разходи, макар прокламираната идея да е да се свалят сметките за парно. Това пише в разпространено във вторник становище на Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство относно лансираните тези за законови поправки. С него също така се правят седем предложения за корекции в енергийния закон. Сред тях са да има държавно стимулиране на централното отопление, което ако се ползва от всички в сградата е най-ефективно и най-евтино, както и са има санкции за крадците на топлоенергия.

Фирмите за дялово разпределение на топлоенергия остро възразяват срещу дискутираното напоследък в публичното пространство от зам.-председателя на енергийната парламентарна комисия Явор Куюмджиев намерение да се върне обратно възможността хората да плащат сметките си за парно по кубатура на жилището, а не според реално използваното количество топлоенергия, засечено от топломерите. Според тях така сметките всъщност ще се повишат, а ако се приеме пък топломерите да се отчитат от домоуправителите във входа, фирмата, която изготвя сметките, няма да може да гарантира тяхната достоверност.

Асоциацията припомня, че България се отказа от измерването на консумацията на топлоенергия на кубатура преди 15 години като за този период цената на услугата е се е повишила почти три пъти. При евентуално въвеждане на плащане на кубатура клиентите се лишават от правото да избират дали и колко отопление да ползват. "Плащането на кубатура означава, че няма значение дали ползваме или не, дали пестим или не, дали сме вкъщи или не за съответния период – сметката ни ще бъде изчислена на база кубатурата на нашето жилище, а не на реалното ни потребление", коментират от организацията. Според нея така клиентите ще бъдат лишени от основното им право на избор, а собствениците на необитаеми жилища ще трябва да плащат сметки за отоплението на празни имоти.

Освен това кубатурата противоречи на европейската директива 27/2012, която задължава "разпределението на топлина, студ и топла вода да се извършва минимум един път годишно въз основа на фактическата консумация, за да могат потребителите да контролират своето потребление и да получават информация за потреблението си на кратки интервали". Изискването на ЕК е за целта да има отчитащи уреди и връщането на кубатурата ще е нарушение на еврозаконодателството, заради което срещу страната ни ще бъде образувана наказателна процедура. Доказано е, че сградите, плащащи на кубатура, потребяват с 40% повече енергия, което означава и толкова по-високи сметки, според данните на топлинните счетоводители.

Те обръщат внимание, че тяхната дейност не се изчерпва със засичането на индивидуалните уреди за дялово разпределение, а и с изчисляването на сметките и тяхната рекламация. Ако се въведе самоотчитането на данните от домоуправител или друго лице от етажната собственост, фирмите няма да могат да гарантират за достоверността на подадените им данни за уредите и съответно за изчислението на сметката, което само ще породи допълнително напрежение и между етажната собственост и с топлинните счетоводители.

"Ако аргумент за премахването на топлинните счетоводители е поевтиняването на услугата, то трябва да кажем и с колко – с около 2 лева на месец. Срещу "печалбата” от тези два лева на месец, ще вмените на клиентите сами да се отчитат и сами да си правят сметката, да архивират данните, рекламациите, оплакванията, допълнителните отчети, подаването на данните на топлофикационните дружества", пише председателят на организацията Ася Паунова на председателя на енергийната парламентарна комисия Рамадан Аталай.

В писмото се припомня още, че до 2006 г. топлинните счетоводители имаха индивидуални договори с клиентите си, но законова поправка ги направи подизпълнители на топлофикациите с аргумента, че тяхната дейност трябва да се контролира по-стриктно. Те посочват, че за тях няма да е проблем да започнат пак да работят директно с потребителите. Ако обаче се приемат промени, изискващи сключването на нови договори с етажната собственост, това ще означава отново взимане на решения и събиране на подписи от страна на потребителите в сградите етажна собственост, и което би предизвикало огромно напрежение и недоволство сред абонатите, посочват фирмите за дялово разпределение.

Затова те предлагат свои предложения за промени в Закона за енергетиката, първото от които е дяловото разпределение да остане задължително, защото отчита точното потребление и може да се контролира консумацията и така изисква европейската директива. В същото време обаче държавата трябва да насърчи ползването на централно парно, защото то е най-ефективно и най-изгодно, но ако се ползва от всички, смята асоциацията.

Друго нейно искане е свързано с разписването на санкции за потребители, които не осигурят достъп до жилището си за отчитане на уредите, заради което и се получава недоволството от изчисления на сметките на максимална мощност на радиаторите, а после преизчисление на всички сметки. Да има глоби за нарушаване целостта на защитните пломби, стикери и други средства срещу кражба на топлоенергия, както и да не се позволява свалянето на радиатори, тъй като тогава се създават предпоставки за монтиране на отоплителни тела и ползване на парно, което после отива в общата сметка и се разпределя между всички във в хода.

От организацията също така смятат, че клиентите трябва да имат правото да си избират топлинния счетоводител, който да се контролира от икономическото министерство. Топлофикациите, които също искат да отчитат потреблението на собствените си клиенти, пък трябва да си направят отделно дружество, за да няма кроссубсидиране на дяловото разпределение и да играят на конкурентна основа.

"Като изразяваме нашата увереност, че Вашата цел е наистина да защитите интересите на клиентите и да въведете и приложите в българското законодателство европейските норми, като не се поддадете на популистки тези и идеи в ущърб на българския клиент, оставаме на разположение за експертен диалог", пише още асоциацията до Аталай.

mediapool.bg