Кламер БГ - Бизнес новини: Загубили надпреварата ще обжалват конкурса за новия облик на София

Загубили надпреварата ще обжалват конкурса за новия облик на София

Бизнес

|
Четв, 30 Ян 2014г. 19:44ч.
Загубили надпреварата ще обжалват конкурса за новия облик на София

Двама от загубилите надпреварата в конкурса за новия облик на центъра на София ще обжалват класирането на Столичната община. Това обявиха архитектите Тодор Булев и Людмил Леонидов, който беше общински съветник от ГЕРБ по времето, когато кмет беше Бойко Борисов.

"Нямаше професионалисти в журито, а за нашия проект оценката беше, че няма експертен потенциал", каза арх. Булев на пресконференция в централата на градската организация на БСП в София.

Булев се изказа критично за избрания проект в трета зона, който предвижда трафикът да слезе под земята, а Градската градина да стигне до Княжевския дворец. На тази визия бяха заложили повечето от конкурсните проекти за тази зона. Според арх. Булев обаче "този проект заличава най-новата история на София и оставя града без централен площад".

Арх. Людмил Леонидов, който е от ателие "Амфион" също смята, че на челните места са класирани непрофесионални проекти. По думите му не е имало и обществено обсъждане на конкурса. Такова обаче се проведе в четири последователни дни преди Коледа в Дома на архитекта.

"Конкурсът за нов облик на центъра на София е опорочен, а класираните на челни места проекти са взаимно отричащи се", коментира и общинският съветник от БСП арх. Борислав Борисов, който беше член на журито.

Общинският съветник от левицата уточни, че коментарът му е "чисто професионален" и не става въпрос за политически битки. Според арх. Борисов съмнителен е фактът, че само 40 проекта са участвали в конкурса, при положение че за Метростанция 20 и за стена за катерене в район "Младост" е имало между 130 и 370 кандидати от десетки страни.

mediapool.bg