Кламер БГ - Бизнес новини: Завод за авточасти вместо мол строят в Плевен

Завод за авточасти вместо мол строят в Плевен

Бизнес

|
Четв, 08 Май 2014г. 18:36ч.
Завод за авточасти вместо мол строят в Плевен

Завод за авточасти ще израсте на мястото на мол в Плевен. Инвеститор на обекта е един от лидерите в изграждането и управлението на логистични паркове у нас "Бългериан пропърти дивелопмънтс" (БПД). Първата копка ще бъде направена на 10 май, а бъдещето предприятие на високотеглологичната компания "Нексънс", чийто акции се търгуват на американската борса, се очаква да заработи в края на годината. Това съобщи Минко Борджуков, директор бизнес развитие на БПД пред Mediapool.

За осем години кризата изяде мола

Историята на новия завод на Плевен, който се очаква да осигури около 600 работни места, е дълга и започва през 2006 г. Тогава дружеството "Плевен ритейл център" купува общински терен от близо 35 дка за 3.3 млн. лв. срещу обещанието да инвестира 11.6 млн. лв. в изграждането на търговски център, който да е готов до година и половина. Купени са и още два по-малки частни имота.

Окрупненият терен с площ от близо 37 дка се намира в близост до жилищния квартал "Сторгозия" в съседство до Професионалната гимназия по лозарство в Плевен.

Идва обаче кризата и компанията замразява плановете си. В същото време община Плевен търси неустойка за нереализираното намерение и неспазването на договора. Искът е за 860 хил. лв., наложен е и запор върху имота.

"Плевен Ритейл център" уведомява общината, че се отказва от строителството на мола заради финансовата криза и не искат да инвестират в проект, който предварително е обречен на фалит.

"Построяването на ненужен мол би било пагубно не само за инвеститора, но и вредно за жителите на Плевен, защото фалитът на един бизнес винаги води до изпадане във финансово затруднение на свързаните с него търговски партньори и често е причина за други фалити и загуба на работни места", пишат от фирмата до общината.

В него те съобщават, че са се насочили към търсене на стратегически инвеститор, който би създал реални работни места в града и региона чрез развиване на истинска производствена дейност.

Така през 2013 г. е открит такъв в лицето на "Нексънс", която е глобален лидер в производството на кабели и кабелни системи, с присъствие в 40 страни.

Осъществяването на инвестиционния проект между "Плевен Ритейл център" и "Нексънс" не може да стане без подкрепата и гаранцията на община Плевен. Дружеството предлага споразумение на общината – тя да се откаже от иска срещу тях за нереализирания търговски център и запора върху имота. Общинският съвет се съгласява и дава зелена светлина на инвестицията.

Намерението на "Плевен Ритейл център" е на закупените терени да изгради производствена база, която да отдаде под наем на чуждата компания или свързано с нея дружество.

Индустриален и логистичен център

Сега на ход е "Бългериан Проперти Дивелопмънтс" (БПД), което осигурява необходимата инвестиция от 8 млн. лв. за изграждането на предприятието. БПД е мажоритарен собственик в "Плевен Ритейл Център". Другият собственик е "София Истейтс Едно" на Трифон Трифонов, според Търговския регистър.

Сменената концепция предвижда на терена от 37 дка да бъде изграден на два етапа индустриален и логистичен център. Големят наемател ще е немското поделение на "Нексън" – "Нексън Аутоелектрик", с който вече има сключен договор за 10 години с опция за удължаване, обясни Минко Борджуков.

Съгласно договора до края на ноември трябва да е готова първата фаза на фабриката, в която ще се произвеждат автомобилни кабелни системи. Първата част на проекта предвижда изграждане на база от близо 3000 кв.м и още около 1000 кв.м складово съоръжение, както и офис площи с паркоместа.

В завършен вид обектът ще има около 10 000 кв.м производствени, складови и офисни площи като инвестицията е за 8 млн. лв. Поетапно ще бъдат разкрити около 600 работни места.

Инвеститорът и наемателят

Логистичните проекти на инвеститора "Бългериън Пропърти Девелъпмънтс" са разположени на ключови места в страната. Те са с обща отдаваема площ от 60 хил. кв.м, с над 200 наематели.

БПД е собственик на логтистичните паркове във Варна и Русе, както и на складова база в София. В етап на изграждане е и логистичния парк "София Ринг" край село Кривина. В плановете му са и още два логистични проекта на летище "София" и в Бургас.

Базираната във Франция публична компания "Нексън", чиито акции се търгуват на борсата в Ню Йорк, е с над 100 годишна история. Тя е глобален лидер в производството на кабели и кабелни системи с присъствие в 40 страни и търговска дейност в цял свят. За нея работят около 25 хил. служители. За 2012 г. компанията реализира продажби в размер на над 7 млрд. евро. Тя има сериозно присъствие в Румъния и планира разширяване на бизнеса си в съседни държави.

mediapool.bg