Кламер БГ - Бизнес новини: Заводи за олио затварят заради липса на слънчоглед от Украйна

Заводи за олио затварят заради липса на слънчоглед от Украйна

Бизнес

|
Вт, 22 Авг 2023г. 14:24ч.
Заводи за олио затварят заради липса на слънчоглед от Украйна

Заводи за олио затварят заради липса на слънчоглед от Украйна

Заводите за олио са пред затваряне заради липсата на суровина от Украйна, която да се предлага на пазарни цени, алармира във вторник Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти. Той уточни, че българските земеделски производители отказват да продават слънчоглед на цени които се определят от международния пазар в момента. Същевременно не може да се внася украинско зърно, защото след серия от протести на български фермери, страната ни бе сред страните, които успя да убеди ЕК украинска суровина да преминава само транзитно през територията й, но не и да се продава на вътрешния пазар до 15 септември.

Прелюбопитен детайл е, че по думите на Янев земеделското министерство отказва диалог с преработвателите на слънчоглед и затова браншът търси вече помощ от премиера.

Развален телефон

В периода от 9 юни до момента са изпратени три писма и молби за среща с новия екип на министерство на земеделието, но до момента няма отговор на нито едно, каза Янев. В резултат на това, сдружението е изпратило писмо до премиера Николай Денков с възможност за разискване на проблема на най-високо ниво. Преработвателите се надяват да бъде обсъден план с правителството и да бъдат набелязани мерки, които да подкрепят българската индустрия в извънредно негативната ситуация с достъпа до суровина, в която се намира, каза Яни Янев.

В детайли, сдружението предлага в срещата да се включат още представители на Министерството на земеделието и храните, Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на финансите, за да се обсъдят ефектите от въвеждането на ограничителните мерки за внос на селскостопанска продукция от Украйна до момента и намеренията за продължаването им след 15 септември 2023 год. с цел формирането на национално отговорна позиция. От българското земеделско министерство вече изразиха становище, че заедно с Полша, Унгария, Румъния и Словакия ще поискат от ЕК и след 15 октомври зърно от Украйна да може да преминава само транзитно през тези страни, но не и да се продава на пазарите им.

Защо няма публично обсъждане на забраната?

"Досега не е изготвена и съответно не е предоставена за публично обсъждане оценка за въздействието на ограничителната мярка за внос на пшеница, слънчоглед, рапица и царевица върху националната икономика, пропуснатите приходи в националния бюджет и ограничаването на експортния дял и потенциал на страната, като в същото време представители на МЗХ изразяват позиции за продължаването и за неопределено време при разговори с Европейската комисия", добавя още Яни Янев.

От браншовата асоциация посочват още, че България в последните няколко години, съответно и в бъдеще, изпитва и ще изпитва системен недостиг на маслодайни култури, собствено производство.

На страната е необходим внос на слънчоглед от порядъка на поне 1.5 млн. тона годишно, който предвид на търговския баланс на района може да дойде в голямата си част единствено от Украйна. По статистически данни за предходната кампания Украйна е изнесла около 2 млн. тона слънчоглед и е преработила остатъка, т.е. България е необходимо спешно да заеме проактивна позиция, за да освободи вноса и да даде възможност на местните преработватели да внесат нужния им недостигащ слънчоглед в започващата нова кампания, коментира Яни Янев.

Защо българските фермери не продават?

Липсата на предлагане на слънчоглед реколта 2022 г. от българските земеделски производители, при наличието на голям преходен запас, е предизвикано от относително високите им разходи за производство в изминалата кампания и падащите цени на международните пазари, посочват от браншовото сдружение. Това комбинирано с очакванията им за рестрикции на свободното движение на украински слънчоглед, водещо до ръст на цената на българския пазар, предизвиква спекулативно задържане на слънчоглед от тяхна страна и в последните няколко месеца доведе до намаляване и спиране на работата на цялата преработваща промишленост поради липсата на суровина.

В края на август стартира прибирането и реализацията на произведения слънчоглед реколта 2023. По оперативни данни на МЗХ наличният слънчоглед от реколта 2022 година към началото на август е от порядъка на 600 000 тона. Неяснотата около окончателната позиция на страната ни по забраната за внос на маслодайни култури от Украйна след 15 септември 2023 год. води до ограничено предлагане на налична суровина и създава напрежение на вътрешния пазар относно бъдещите изкупни цени от нова реколта. Предвид на спекулативните очаквания на производителите за ръст на цените, не се очаква бързо освобождаване на този преходен запас и вероятно страната ще приключи и предстоящата кампания отново с висок такъв. Съответно производителите не могат да разчитат на него.

mediapool.bg