Кламер БГ - Бизнес новини: Забранява се прясното свинско месо на фермерските пазари

Забранява се прясното свинско месо на фермерските пазари

Бизнес

|
Пет, 19 Юли 2019г. 18:13ч.
Забранява се прясното свинско месо на фермерските пазари

Забранява се предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо на регистрираните фермерски пазари в цялата страна, съобщиха от Българската агенция по храните в петък.

Това се налага за да се ограничи разпространението на болестта африканска чума по свинете, която е констатирана вече в 16 огнища в страната. Идеята е така да се предотврати възможността за продажба на прясно свинско месо и сурови продукти от свинско месо с неизяснен произход.

Инспекторите от отдел "Контрол на храните" от областните дирекции на агенцията по храните ще извършват засилен постоянен официален контрол на фермерските пазари в дните, в които те се провеждат. Ако се установят нарушители, ще им налага предвидените законови

административни и административно-наказателни мерки.

Преди ден стана ясно, че ще бъдат избити домашните прасета, отглеждани в задни дворове в 20-колометровите зони на огнищата на заразата, както и ще се отстрелват дивите свине. Засегнати от африканската чума досега са областите Силистра, Добрич, Варна, Плевен, Русе, Враца и Търговище.

mediapool.bg