Кламер БГ - Бизнес новини: Жп връзката София-Скопие ще е готова след 10 години

Жп връзката София-Скопие ще е готова след 10 години

Бизнес

|
Вт, 29 Апр 2014г. 18:49ч.
Жп връзката София-Скопие ще е готова след 10 години

Железопътната връзка София-Скопие, чийто проект датира от края на ХІХ век, ще бъде готова най-рано през 2022-2023 г. Това става ясно във вторник от съобщение на Министерството на транспорта.

България е обещала да започне изграждането на българския участък, когато Македония започне да строи участъка от Крива паланка до границата. Това е заявил зам.-министърът на транспорта Петър Киров на среща с македонския му колега Елена Кузмановска и Александра Грание, директор в генерална дирекция "Разширяване" на Европейската комисия.

Македония ще използва финансиране по предприсъединителните програми на ЕС за строителството на прословутия жп коридор 8.

От българска страна през този програмен период 2014 – 2020 г. ще се изпълни подготовката и проектирането на участъка Радомир-Гюешево , каза Киров.

По думите му в оперативен порядък ще се следи напредъка на македонска територия. При напредване на изпълнението, българската страна ще търси възможност за започване на дейности преди 2020 г., чрез финансиране от новия механизъм "Свързана Европа".

Двете страни се обединиха около мнението, че изграждането на железопътната връзка между България и Македония е от изключително значение за икономическото развитие на държавите.

"Стартиралите строителни работи от македонска страна са много важни и обнадеждаващи с оглед изпълнението на тази дългогодишна амбиция на двете страни за свързването по железница на София и Скопие", каза Петър Киров. Според него трябва да се прилага координиран подход при изпълнението му, да се защитава обща позиция пред европейските институции и да продължи регулярният обмен на информация по планираните и текущите дейности.

През март Македония започна изграждането на 31-километровия участък от Куманово до Беляковце. За целта беше отпуснат заем от 46.4 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие. Изпълнител на строителните работи по реконструкцията на отсечката е германската компания "Вибе".

За изпълнението на железопътното трасе от българска страна се предвижда модернизация на двете основни линии София-Перник-Радомир и Радомир-Гюешево, които към настоящия момент са на етап подготвени предпроектни проучвания, е посочено в съобщението на транспортното министерство.

В него пише още, че от гара Гюешево до границата с Македония има липсващ участък от 2.5 км, чието изграждане ще стане със собствени средства и ще зависи от хода на строителните работи на македонска територия.

През 2011 г. със средства по оперативна програма "Транспорт" беше направен идеен проект на участъка от Радомир-Гюешево. Прогнозната стойност на строителството на 72-километровия участък беше 888 млн. лв. За сравнение десет години по-рано проектът се оценяваше на 100 млн. долара.

Проектът за изграждането на жп линията София – Скопие датира от 1897 г., като от българска страна пътят до границата с Македония при Деве баир е построен в средата на миналия век. От тогава се чака изграждането на жп линията от Куманово до българската граница.

mediapool.bg