Кламер БГ - Бизнес новини: Жилищата у нас са поскъпнали с близо 63% за десет години

Жилищата у нас са поскъпнали с близо 63% за десет години

Бизнес

|
Ср, 14 Май 2014г. 18:12ч.
Жилищата у нас са поскъпнали с близо 63% за десет години

Цените на жилищата в България са се увеличили с близо 63% за последните десет години и това е най-добрата инвестиция с по-висока доходност спрямо депозит или взаимен фонд. Това обяви в сряда Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес Недвижими имоти" на финансово-инвестиционния форум "Шумът на парите".

Всички участници бяха единодушни, че цените на имотите повече няма да падат, а в жилищния сектор предстои оживление и умерено поскъпване.

Пробуждане на жилищното строителство

В жилищното строителство се забелязват положителните тенденции в последната година, коментира Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика и представител за България в Източноевропейска асоциация за прогнозиране в строителството.

Въпреки че през 2013 г. обемът на завършената жилищна площ е по-малка от 2012 г., през изминалата година има ръст в издадените разрешения за строеж и започнатите обекти, сочат данните на НСИ.

Данните показват още, че има сравнително еднакъв брой проекти, но с повече жилища, с по-голяма площ, което говори за окрупняване на сектора, смята Ясен Георгиев. По думите му не може да се сравняваме с Турция и Русия, но се справяме по-добре спрямо страните от Западните Балкани и данните говорят за пробуждане на сектора.

В 800 000 панелни жилища живеят 2 млн. българи, което е 30% от населението. Голяма част от тези жилища предстои да бъдат санирани, което е също задача на строителството. Тази дейност има потенциал тепърва да се разраства, коментира Ясен Георгиев.

Според него основният риск за пазара в дългосрочен план е негативната демографска картина. В краткосрочен план обаче именно жилищното строителство ще е това, което ще се развива, тъй като засяга най-голям сегмент от потребителите, смята Георгиев.

Домът – най-сигурната инвестиция

В България жилищата представляват голям дял от богатството на населението – около 50% и са ключови за състоянието на средната класа в страната. Имотът е капиталът на българина и за това е важно имотите да бъдат достъпни, каза Георги Павлов, изпълнителен директор на "Адрес".

Според него спадът на цените на имотите у нас е приключил, ако се вземат предвид данните на НСИ.

За последните пет години в София видяхме значителни разлики в спада на цените в различните квартали, който варира между 25 до 50%, посочи Павлов. По думите му с най-стабилни цени са се оказали източните квартали – "Младост", "Дружба", "Мусагеница" и причината е, че там се отвориха много работни места. В същото време най-голям спад има в центъра и западните квартали, предимно "Люлин".

Годишната доходност от едно жилище е средно 4.5-5%. Което е значително по-високо от лихвите по депозитите и доходността от вложения във взаимен фонд, отбеляза Павлов. По думите му цената на жилищата никога не е била по-достъпна, отколкото сега. Той представи съотношение на покупателната способност на населението спрямо средната цена на жилище от 60 кв.м, купено с кредит за 20 години.

Според Павлов оценките за икономиката и имотите не трябва да се смесват. Имотите зависят изцяло от купувача, а купувачи са 10% от населението. Дори прогнозите за икономиката да са лоши, това не бива да се прехвърля към сектора на имотите, защото безработните и хората с ниски доходи не купуват имоти. Имоти купуват онези 10% от населението, които са добре финансово, затова от началото на годината има и ръст на покупката с цел инвестиция, посочи Павлов. Една четвърт от сделките на "Адрес" са с инвестиционна цел.

Проблем е обаче, че няма достатъчно предлагане и затова на пазара са се върнали продажбите "на зелено", а те са изключително рискови, без застраховка, посочи Павлов.

Оживление в големите градове, скоро и в по-малките

В момента има оживление на пазара в големите градове – София, Варна, Бургас и Пловдив. В по-малките предстои да се случи със закъснение от три години, прогнозира Антон Андонов, председател на Съвета на директорите на "ЕРА България". Той също смята, че низходящият тренд на цените на имотите е приключил.

От известно време се отчита намаляване на срока на престояване на пазара на имоти, оттук - повишаване на броя на сделките и последващият ефект – повишаване на цените на имотите, коментира Антон Андонов.

През периода 2011-2013 г. броят на сделките в България нарасна до 220 000. Средният срок на сделка за страната през миналата година е бил 120 дни, докато през 2014 г. е спаднал до 75 дни. "Това е сигурен индикатор накъде върви пазарът", отбеляза Антон Андонов. Той допълни, че при цените има отчетен малък положителен ръст.

През тази година ще станем свидетели на умерен ръст на цените, прогнозира Андонов.

Според него сега е подходящият момент за продажба и покупка. "Този натиск, който се усеща, след пет години задържане на имотите, в момента се изсипва на пазара. Ще има изсипване, но няма да наблюдаваме съществено поскъпване", смята Андонов.

mediapool.bg