Кламер БГ - Бизнес новини: Животът на V и VІ блок ще бъде удължен с 30 години

Животът на V и VІ блок ще бъде удължен с 30 години

Бизнес

|
Пет, 28 Фев 2014г. 18:59ч.
Животът на V и VІ блок ще бъде удължен с 30 години

Оценката на остатъчния ресурс на двата реактора на АЕЦ "Козлодуй“ сочи, че животът им може да бъде удължен с 30 години и това ще струва около 400 млн. евро, които централата смята да осигури от собствения си капитал и като държавата спре да прибира дивидент от печалбата на оператора до 2021 г. Това стана ясно в петък на годишната среща на ръководството на АЕЦ "Козлодуй“ с журналисти.

Удължаването на живота на двата ВВЕР-1000 с обща мощност 2000 МВ ще става паралелно с годишните планови ремонти, като същевременно ще се предприемат мерки за увеличаване на топлинната мощност на всеки от реакторите с 40 мегавата, което ще позволи на централата да произвежда повече евтина енергия в бъдеще, обясни изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй“ Иван Генов. През миналата година на ядрената централа се падат 32.6 на сто от общото производство на електроенергия, което е най-ниското от 2007 г. насам, когато останаха да работят само V и VI блок. Тогава на тях са се падали 34 процента от електропродукцията. Надеждите на ядрения оператор са след вдигане на мощността и строежа на бъдещия VII блок да засили допълнително пазарните си позиции у нас и в региона.

Гарантирани поръчки за руснаците

За разработване на програма за удължаване на живота на двата блока бе сключен през 2012 г. договор с консорциум между френската "Електрисите дьо Франс“ (ЕДФ) и с руската "Росенергоатом“ (РЕА). Той вече е оценил остатъчния ресурс, предстои довършването на инвестиционната програма за подмяна на оборудване в двата реактора, което ще позволи използването им за още 30 години след изтичането на лицензите им. Разрешителното за работа на пети блок е до есента на 2017 г., а на шести - до есента на 2019 г.

Тъй като модернизацията на корпуса на самите реактори може да бъде изпълнена само от производителя им – руската "Хидропрес“, и проектанта – руският Корчатовски институт, които съответно са част от "Росенергоатом“, АЕЦ "Козлодуй“ ще започне през април 2014 г. процедура по пряко договаряне с консорциума РЕА-ЕДФ за изпълнението на тази част от проекта за удължаване на живота на блоковете, обясни Александър Николов, зам.-шеф на централата. Целта е французите да служат за гарант на руските технологии пред европейските партньори на България, стана ясно от обяснението на ръководството на централата.

За доставката на останалото оборудване, което ще се сменя при плановите ремонти, ще има обявени обществени търгове с много сериозни изисквания към кандидатите в тях, обясни Николов.

"Реално нова централа“

Генов заяви, че след прилагането на всички мерки за удължаването на живота на двата блока "България реално ще има нова централа за още 30 години само срещу 400 млн. евро“. По думите му дори цената може да се окаже по-ниска, тъй като конкуренцията за доставчици на материали и съоръжения за ремонтите ще е голяма. Според него за тази инвестиционна програма не се налага тегленето на заем, ако държавата приеме отправеното от АЕЦ "Козлодуй“ искане да спре да отчислява дивидент от печалбата си за хазната в следващите седем години. Според законовите изисквания държавните дружества трябва да преведат в бюджета 70 на сто от печалбата си за 2014 г. За миналата година задължението бе 80 на сто, но правителството на Пламен Орешарски реши да го сваля с 10 процента годишно докато стигне ниво от 50 процента през 2017 .

Според Генов обаче държавата трябва да прилага гъвкава политика за дивидентните отчисления и да позволи на атомната централа да ползва пълната си печалба за да осигури допълнителен живот на произвеждащите най-евтината електроенергия у нас мощности.

За 2013 г. прогнозната печалба на АЕЦ "Козлодуй“ е 38 млн. лв., а годишните ремонтни програми на блоковете са от порядъка на 40-60 млн. лв., които обаче ще бъдат увеличени заради модернизацията. Приоритет в изпълнението на програмата за удължаване ресурса на АЕЦ "Козлодуй“ ще е 5 блок, чийто лиценз изтича по-рано, каза Николов.

Преговаряме за по-ниска цена на 7 блок

Иван Генов коментира още, че в момента вървят много успешно преговорите с американската "Уестнигхаус“ за изграждането на VII блок на терен на ядрената централа в землището на село Хърлец. Той обаче отказа да даде подробности с мотива, да не попречи изнесената информация на хода на разговорите.

От думите и поведението му стана ясно, че страната ни преговаря за постигането на по-ниска цена за реактора АР-1000, което от своя страна ще позволи по-ниска себестойност на произвежданата от новата мощност електроенергия. При смесване на този ток с евтината продукция на реновираните два нови блока, електроцентралата се надява да запази конкурентни своите крайни цени за регулирания и за свободния пазар.

Вземането на решението за новия ядрен строеж, без да се подкрепи нуждата от него с анализ и прогнози за бъдещото потребление в страната и региона, бе силно критикувано, тъй като дори спреният проект за изграждане на АЕЦ „Белене“ имаше анализ, макари силно оспорван. По думите на шефа на АЕЦ "Козлодуй“ обаче Министерството на икономиката и енергетиката ще обяви обосновка за построяването на бъдещия VII блок. Според него със сигурност страната ни ще има нужда от нова ядрена мощност, тъй като след години натовареността на топлоелектроцентралите у нас ще бъде много малка заради европейските екоизисквания за тяхната работа.

"Става дума за нова АЕЦ след десет години, която ще работи 80 години, а може и 100“, заяви Генов.

По думите му проектът продължава в очакване на провеждането на две обществени обсъждания на екооценката на бъдещия седми блок в Румъния през март-април и след това произнасяне на Министерството на околната среда и водите, което щяло да е положително и без забележки.

mediapool.bg