Кламер БГ - Бизнес новини: Животновъди се оплакаха, че са отрязани от субсидии за агроекология

Животновъди се оплакаха, че са отрязани от субсидии за агроекология

Бизнес

|
Вт, 25 Март 2014г. 19:40ч.
Животновъди се оплакаха, че са отрязани от субсидии за агроекология

Голяма част от животновъдите в страната са лишени от възможността на кандидатстват и да получат субсидии по агроекологични мерки от Програмата за развитие на селските райони заради наредбата за разпределяне на парите от европейските фондове, изработен от земеделското министерство и публикувана миналата седмица.

Председателят на Националната асоциация на животновъдите и земеделците "Струма 2012" Юлия Коюнджийска обясни, че за проблемите станало ясно едва преди дни със старта на тазгодишната кампания за заявяване на площите и животните, за които ще се дават субсидии.

Тогава се разбрало, че не са предвидени агроекологични плащания за животновъди, които се явяват нови бенефициенти., както и за тези с приключил 5-годишен агроекологичен ангажимент. Както за останалите биопроизводители в страната, и за животновъдите в този случай 2014 г. се оказва нулева откъм агроекология, обясни Коюнджийска.

Февремите настояха още да се извършат теренни проверки на заявените за подпомагане площи и животни, за които има разминавания в системата за единно подпомагане, и на тяхна база да се установи кои ще са разрешението за субсидиране терени. Ако това не се случи, тези площи да бъдат премахнати от регистрация и не бъдат считани за наддекларирани, което обрича на санкции фермерите, настояват от асоциацията.

От бранша са недоволни от това, че не се спазва подписаното с министрите на земеделието и финансите миналия декември споразумение, според което още в края на миналата година трябваше да се приеме нормативен акт, даващ право на директни плащания за 2014 г. на пасища и мери да имат само собствениците на пасищни животни, декларирани в Интегрираната система за администрация и контрол. Не е спазена и договорката за национални доплащания до 5 лв. на декар за крава и биволица и 1 лв/дка за овца и коза.

"Сега, благодарение на връзките си с кметове и други, собственици на по две кокошки получават субсидии, а нашите фермери - не", възмути се Коюнджийска.

Асоциацията настоя спешно да се предвидят средства за тази година за агроекологичната мярка за животовъдството в двете направления – местни породи, застрашени от изчезване, и традиционно животновъдство. Организацията заплаши с протести, ако исканията й не бъдат чути.

mediapool.bg