Кламер БГ - Бизнес новини: Енергийни фирми, телекоми и банки бяха отличени за отговорен бизнес

Енергийни фирми, телекоми и банки бяха отличени за отговорен бизнес

Бизнес

|
Ср, 26 Фев 2014г. 14:42ч.
Енергийни фирми, телекоми и банки бяха отличени за отговорен бизнес

"Глобул", ЧЕЗ, "Телерик", "Екопак", СИБанк, "Ивентас" и "ЕЙМС Хюмън Кепитал" са носителите на наградите за отговорен бизнес 2013 на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ), които бяха връчени във вторник вечерта в София. За престижните призове се състезаваха рекорден брой компании – 56, което е с десет на сто повече спрямо миналата година.

Победителите в 11-ото издание на конкурса бяха определени от независимо жури, включващо видни представители на бизнеса, медиите, правителствения и неправителствения сектор. и председателствано за пети пореден път от кмета на София Йорданка Фандъкова.

"За времето от 2003 г., когато беше първото издание на конкурса, досега наблюдаваме ръст от 300% в усилията на бизнеса в областта на отговорността към обществото. Нашите награди са не толкова състезание, колкото платформа и възможност добрите практики да бъдат споделяни. Нека повече компании да тръгнат по същия път и догодина да сме още повече”,

каза по време на церемонията Ираван Хира, председател на БФБЛ.

Статуетката в категорията "Инвеститор в човешкия капитал” получи енергийната компания "ЧЕЗ България" за проект, част от политиката на компанията за осигуряване на непрекъснати възможности за професионално и личностно развитие на служителите й. Втората награда бе присъдена на "Мобилтел" за проект, целящ да мотивира и признае заслугите на професионалистите с изключителни постижения в компанията. С трета награда бе отличено дружеството "Енерго-Про Варна" за проект, който подкрепящ финансово и морално служителите на компанията и техните семейства, нуждаещи се от скъпоструващо лечение. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов връчи наградите в тази категория и отбеляза че "корпоративната социална отговорност вече е част от модерната социална политика”.

Адемов връчи статуетката и за "Инвеститор в обществото” на "Глобул" за оказана подкрепа за създаването на Дневен център за хора с интелектуални затруднения, за да може те да се адаптират към обществото и да са по-независими. На второ място бе класирана "Райфайзенбанк" за дарителската инициатива "Избери, за да помогнеш”, с която обществено значими проекти на неправителствени организации, болници, пациентски организации и други получават финансова подкрепа. Третото място бе отсъдено на "Пощенска банка" за проект, който с помощта на музика, изкуство и социални медии информира за проблемите с трафика на хора.

Голямата награда в категорията "Инвеститор в знанието” отиде при "Телерик" за проекта "Академия на Телерик”. Инициативата предоставя безплатно качествено и достъпно за всички възрасти обучение в областта на информационните технологии и разработката на софтуер. "Мусала Софт" грабна второто място с проекта Конкурс по програмиране CodeIT, който натрупа 14-годишна история. Трета остана "Еврофутбол" с проект, осигуряващ седма година стипендии за обучение на младежи в неравностойно положение. Иван Кръстев, заместник-министър на образованието и науката, който връчи наградите, отбеляза силната конкуренция в категорията и поздрави всички участници.

Призът за "Инвеститор в околната среда” отиде при организацията за оползотворяване на отпадъци от опаковки "Екопак България", която с помощта на иновативен мобилен образователен център е показала на 80 000 деца в 500 училища и 5000 служители в 80 общини как да са отговорни към природата и обществото с разделното събиране на боклуци Отличието дава право на "Екопак" да участва в Бизнес наградите за околна среда на Европейската комисия през 2016 г. в Брюксел. Втора награда е отсъдена на "Есри България" за изработката на онлайн карти и пространствени анализи за кампанията на bTV "Да изчистим България за един ден”. Трето място получи "ЧЕЗ Разпределение България" за инвестицията си в опазването на околната среда и биологичното разнообразие, с която компанията опазва живота на щъркелите и белоглавите лешояди. При връчването на отличията Йорданка Фандъкова отбеляза, че категорията е особено ценна.

В категорията "Маркетинг, свързан с кауза” голямата награда взе "Ивентас" за участието им в кампания за набиране на средства за ремонт и купуване на оборудване за първия в България функционален кабинет за бъбречна диагностика на деца. Подгласници в тази категория станаха "Каменица" с най-големият турнир по футбол за непрофесионалисти в България - "Каменица ФЕН купа”, и "Компас", която от 2008 г. насам дава 8 на сто от цената на продуктите се с марка Happy Junior в подкрепа на каузата всяко дете да има семейство на фондация "За Нашите Деца”. Финалистите получиха наградите си от зам.-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев.

"ЕЙМС Хюман Кепитал България" станаха призьори в категорията “Най-добра социална политика на малко или средно предприятие” за проекта си "Не питай какво може България да направи за теб, а помисли какво Ти можеш да направиш за България”.

Наградата ENGAGE отиде при СИБанк за проекта "Синьо лято”, променил не само подхода към децата от социалните домове, а и отношението към доброволчеството сред служителите в самата компания.

Целта на Годишните награди за отговорен бизнес е да покажат, че успешният и устойчив бизнес инвестира и в обществени каузи, както и да демонстрират най-добрите примери в подкрепа на тази идея, припомнят от БФБЛ.

mediapool.bg