Кламер БГ - Бизнес новини: Енергийният ни холдинг се разраства в промишлен

Енергийният ни холдинг се разраства в промишлен

Бизнес

|
Четв, 09 Ян 2014г. 15:19ч.
Енергийният ни холдинг се разраства в промишлен

Докато аз съм министър на икономиката и енергетиката, "Българският енергиен холдинг" (БЕХ) няма да се преструктурира или да се закрива, напротив – ще се засилва ролята му при балансиране на енергетиката ни, няма да има и разделяне на министерството, колкото и да е тежко то. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция в четвъртък, давайки за първи път знак, че не смята за меродавни констатациите на Световната банка и Европейската комисия след одит на енергетиката ни, че за стабилизиране на сектора трябват шокови реформи, повече енергийни помощи за бедните и закриване на БЕХ.

Той обяви и оптимистичните си прогнози за ръст на икономиката, инвестициите и работните места над заложените в бюджетната рамка за 2014 г. и над прогнозираните от международни финансови институции. Предпоставка за това са постигнатите от правителството на Пламен Орешарски добри резултати в сферата на бизнеса само за седем месеца работа, допълни министърът, цитирайки статистически данни за състоянието на икономиката ни към края на 2013 г.

Още държава на пазара

Стойнев заяви, че БЕХ не само няма да се закрива, каквито медийни публикации се появиха в четвъртък, но и ще служи като модел за създаване на подобна енергийна група в държава от Европейския съюз, чийто енергиен министър поискал експертна помощ за структурирането й. Той не каза коя е държавата, но потвърди намерението БЕХ да развива и друга промишлена дейност извън енергетиката с придобиването на частното в момента дружество "Ремотекс-Раднево" за ремонт на минна техника и с възстановяването на дейността на врачанския торов комбинат "Химко".

По думите на министъра до десетина дни ще е готов анализът на активите на фалиралия и закрит "Химко", който дължеше милиони левове на дъщерните на БЕХ дружества "Булгаргаз" и "Национална електрическа компания" (НЕК). На негова база ще се реши каква инвестиция да направи БЕХ за възстановяване на производството на торовия завод. При лансирането на тази идея Стойнев бе споменал сумата от 50 млн. лв., сега той на няколко пъти заяви, че "това предприятие ще го има и ще го вдигнем на крака", защото имало интерес към покупката на торове. На по-късен етап обаче, след стабилизирането на завода, плановете са "Химко" да бъде продаден на частен инвеститор. Можело обаче да остане и като отделно дружество в групата от БЕХ, но основните задачи на холдинга щели да продължават да са в областта на енергетиката.

За потъналото в дългове дружество "Ремотекс-Раднево", чиито работници в края на миналата година стачкуваха заради забавени заплати, вървят преговори със сегашните му собственици държавните "Мини Марица Изток" да купят целия капитал, тъй като предприятието било важно за дейността на мините. В момента "Ремотекс" е на фирма "Полет 21". Тя обаче поискала десет пъти по-голяма цена от предлаганата й от държавата за дружеството, което има борчове за 24 млн. лв. "Искат ни десетки милиони левове за дружество, което е било източвано системно през годините, ние искаме да му платим дълговете, заплатите на работниците и да го възстановим", обяви министър Стойнев. Той обвини частния собственик, че извива ръцете на държавата и иска де се възползва от желанието й да запази дружеството и работата на 600 души, и заяви, че ако собствениците не се вразумят и не предложат нормална цена, няма да има сделка.

МИЕТ остава мегаведомство

Министерството на икономиката и енергетиката няма да бъде разделяно но две, заяви Драгомир Стойнев по повод поредните информации за подобни намерения. По-късно от Министерския съвет официално изпратиха изявление, че няма да има отделно Министерство на икономиката.

Още преди съставянето на сегашния кабинет, а неведнъж и по време на работата на предишните две правителства е коментирано разделянето на създаденото по време на управлението на Тройната коалиция мегаведомство.

"Правителството няма никакво намерение да разделя Министерството на икономиката и енергетиката, въпреки че то е много тежко за управление", заяви Стойнев. Той допълни, че ако на следващ етап има такава необходимост, тя трябва да се обсъди от управляващите от БСП и ДПС, които да вземат и окончателното решение.

Оптимизъм за стабилизация и ръст

Министърът обяви, че приоритетите на ведомството му през 2014 г. ще са продължаващото стабилизиране и диверсифициране на енергетиката, икономически ръст над прогнозираното и "пречупване на тенденциите" при инвестициите и заетостта.

За стабилизирането на енергетиката ключова роля щял да има именно БЕХ, а НЕК вече значително била подобрила финансовото си състояние и започнала да се разплаща по-ритмично с производителите на енергия, но по думите на Стойнев "за седем месеца чудеса не стават". Държавната компания всъщност успя да си осигури по-големи финансови потоци благодарение на промяната на ценовия модел през миналото лято за сметка на всички останали производители, мрежови оператори и доставчици на електроенергия.

Министърът посочи, че целта на ведомството му е да постигне ръст над 2 процента на икономиката през тази година при заложени в бюджета 1.8 на сто и прогнози от Европейската комисия и различни международни финансови институции за растеж от 1.5 процента. Това щяло да стане не само благодарение на старта на строежа на българското трасе на газопровода "Южен поток" през тази година, но и благодарение на благоприятните тенденции във външното търсене на пазара, което ще повиши износа на български стоки, и на засиленото вътрешно потребление.

Той посочи, че съживяването на бизнес средата вече било видно от това, че през декември 2013 г. бизнесът бил внесъл рекордни по размер данъци – над планираното. "Това ясно показва, че България тръгва по пътя на икономическия растеж и е пример как българският бизнес демонстрира, че е почтен, след като кабинетът показа своята почтеност като върна 542 млн. лв. ДДС, а предишната година сумата е била с 300 млн. лв. по-малка", посочи Стойнев. Министърът обяви, че това било защото бизнесът получил над 2.5 млрд. лв., част от които благодарение на актуализирания от новия кабинет бюджет, а отделно 2.2 млрд. лв. фирмите получили от европейските програми.

Според него вече се променяли и нагласите на чуждите инвеститори. От началото на работата на кабинета "Орешарски" били привлечени 496 млн. евро преки чужди инвестиции, които са създали работни места в сферите на преработвателната и добивната промишленост, транспорта, търговията и услугите. През миналата година икономическото ведомство е сертифицирало инвестиционни проекти за над 900 млн. лв. и през тази година ще се отворят нови 1300 работни места само от реализацията на част от тези проекти.

Помощ и финансиране за малките фирми

Драгомир Стойнев за пореден път акцентира върху намерението на кабинета да помага на малките и средните предприятия, което щяло да стане не само с облекчаване на административните режими, но и с финансиране чрез различни инструменти, от които основните са еврофондовете.

Той подчерта, че вече се работи за прехвърляне на средства от някои мерки на сегашната оперативна програма "Конкурентоспособност" за технологична модернизация на малките предприятия, тъй като там интересът бил най-голям.

Дребните фирми ще се подпомагат и със средства от националния иновационен фонд, който през тази година е зареден с 20 млн. лв., при положение, че през миналата година бюджетът му е бил нулев, а през 2012 г. беше 5 млн. лв.

mediapool.bg