Кламер БГ - Бизнес новини: Енергийната криза осигури пръв износ в историята на "Мини Марица Изток"

Енергийната криза осигури пръв износ в историята на "Мини Марица Изток"

Бизнес

|
Ср, 22 Юни 2022г. 15:01ч.
Енергийната криза осигури пръв износ в историята на "Мини Марица Изток"

Енергийната криза осигури пръв износ в историята на

Кризата с недостига на енергийни суровини и високите цени на електроенергията осигуриха първи износ в 70-годишната история на държавните "Мини Марица Изток", похвалиха се от въгледобивното предприятие.

То е подписало миналия петък договор със сръбска компания, която ще доставя българските въглища до електроцентрали в близост до сръбската столица Белград.

Договорът е за доставки на 1.750 млн. т въглища до края на април 2023 г. като цената им ще е по-висока от тази, на която мините продават за българските електроцентрали в комплекса "Марица Изток". Мините нямат ангажимент към транспортирането на въглищата до сръбските централи, това ще организира купувачът.

Гарантирането на плащанията е осигурено, чрез неотменяем акредитив, посочват от въгледобивното дружество.

"Реализацията на български лигнитни въглища извън територията на комплекса "Марица-изток" досега беше немислима и едва ли някога се е допускало, че е възможен техния износ, особено при създадените през последните години мрачни прогнози за скорошно затваряне на "Мини Марица Изток" ЕАД. Сключването на договора за износ на български лигнитни въглища няма да се отрази на гарантираните доставки за централите от комплекса "Марица Изток. Този износ е сериозно постижение и добра перспектива", посочва изпълнителният директор на дружеството Илза Чинкова.

Бушуващата от близо година енергийна криза и нарушените газови доставки в Европа заради войната в Украйна променят значително пазара и редица европейски правителства преразглеждат намеренията си за затваряне на въглищни електроцентрали, което бламира сериозно амбициите на Брюксел ца намаляване замърсяването на въздуха и изпълнението на целите на европейската Зелена сделка.

mediapool.bg