Кламер БГ - Бизнес новини: Елкин: Строежът на "Южен поток" започва през май или юни от Варна

Елкин: Строежът на "Южен поток" започва през май или юни от Варна

Бизнес

|
Ср, 23 Апр 2014г. 18:59ч.
Елкин: Строежът на "Южен поток" започва през май или юни от Варна

Въпреки че Брюксел замрази преговорите с Русия за "Южен поток", а Европейският парламент гласува резолюция за спиране на проекта, строителството на българския участък започва през май или юни във Варна. Това обяви в сряда Игор Елкин, изпълнителен директор на проектната компания "Южен поток България", по време на кръгла маса във Варна на тема "Южен поток – ползите за България и Европа".

Дискусията бе организирана от търговско-промишлените палати на България, Сърбия и Унгария, през чиито територии минава оспорваният от ЕС газопровод. Освен че демонстрираха подкрепа на бизнеса за контролирания от "Газпром" проект в момент, когато ЕС обмисля икономически санкции спрямо Русия, участниците в дискусията обсъждаха създаването на Балканска енергийна инициатива, от която вероятно се очаква да лобира пред Брюксел в полза на руските енергийни интереси в региона.

Елкин увери, сроковете за изпълнението на "Южен поток" се спазват. "Работата с Европейския парламент и Европейската комисия продължава и в момента. Мисля, че политическите доводи не трябва да надделяват над икономическите", каза Елкин, без да конкретизира до какви резултати е довела работата с европейските институции.

От Министерството на икономиката и енергетиката няма потвърждение дали строителството на българския участък ще започне през май или юни, както твърди руският представител.

В същото време обаче външният министър Кристиан Вигенин заявява в интервю пред ИТАР-ТАСС, публикувано в сряда, че България ще направи всичко зависещо от нея, за да бъде реализиран "Южен поток".

”Вярно е, че голям проблем за България и някои други страни членки на ЕС се явява фактът, че почти 100 процента от газа, който използваме, идва от Русия, затова за нас е важно да осигурим и други източници на доставка на газ. "Южен поток" обаче има друго предимство - той не сменя източника на доставката, но осигурява алтернативно трасе", казва Вигенин.

По думите му, за България е важно руският газ да постъпва извън зависимостта от транзитни страни като Украйна. ”От тази гледна точка ценността на проекта за България е много голяма и затова ще направим всичко по силите си проектът да се реализира", уверява той.

Руските медии тиражират интервюто на Вигенин с коментара, че след като България е демонтирала тръбите от символичната първа заварка, сега се е ангажирала с подкрепа на проекта.

Преди седмица министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза, че България ще изпълни решението на ЕП за "Южен поток", но тъй като проектът е приоритетен за България заради стратегическото партньорство с Русия, строежът му ще започне още тази година. Стойнев не уточни конкретна дата и за пореден път отказа да съобщи официално кой е избраният строител на българския участък.

Балканска енергийна инициатива

Президентът на сръбската търговско-промишлена палата Желко Сертич заяви по време на срещата във Варна, че газопроводът е най-важният инвестиционен проект за страната му в последните години. Той предложи неговата реализация да бъде основа за създаване на Балканска енергийна инициатива.

Според Желко Сертич организацията може да бъде от помощ за по-добрата координация за използване на ресурсите на страните по маршрута на "Южен поток" и да ги превърне в мост между Изтока и Запада.

Сертич пожела Гърция, Словения и Хърватия, през които е предвидено да минава трасето на "Южен поток", също да бъдат привлечени в новата Балканска енергийна инициатива.

Търговските палати на България, Сърбия и Унгария са единодушни, че изграждането на газопровода означава преди всичко енергийна и стратегическа стабилност за страните, през които преминава, е посочено в съобщението на БТПП.

"Не бихме желали изострянето на политическата ситуация в региона да попречи на нещо, което е от полза за бизнеса. БТПП е заложила в насоките на дейността си прозрачност и информиране на обществото за напредъка по междудържавните преговори и активизиране на дейността на българските участници за ускоряване на реализацията на международни проекти като "Южен поток", каза Иван Табаков, председател на Варненската търговско-индустриална камара.

Ползите за България

Най-ясната ползи за България от газопровода са енергийната и стратегическата стабилност, 3 млрд. евро преки чужди инвестиции, осигуряването на около 5000 работни места, намаляването на стойността на газа за крайния потребител, приходи в държавния бюджет от данъчни отчисления и транзитни такси, развитието на регионалните връзки и не на последно място обучението на специалисти, изброи Игор Елкин.

Той съобщи още, че "Южен поток България" вече е започнала работа с български университети за подготовката на необходимите кадри.

Твърденията за "хилядите работни места" и "многомилионни инвестиции", които "Южен поток" ще донесе на България, си остават неподкрепена с факти "мантра", тъй като според неофициална информация за строителството на газопровода на българска територия е избрана руска компания на близък до Путин олигарх, която ще получи основната част от поръчката за 3.5 млрд. евро. Останалите фирми в консорциума на "Стройтрансгаз" са български и са пряко или косвено свързани с Корпоративна търговска банка и близки до властта бизнесмени. Правителството вече един месец не смее да обяви кой е спечелил конкурса за строителството, вероятно защото мажоритарният акционер в "Стройтрансгаз" Генадий Тимченко попадна в "черния списък" със санкциите на САЩ спрямо висши руски и украински представители.

Най-често отправяните въпроси от варненци по проекта са свързани с работни места, а на следващо място идват справките дали газопроводът ще мине през даден частен имот, каза Нина Мирчева, комуникационен мениджър на компанията "Южен поток транспорт", която строи морския участък. Тя допълни, че според журналистическа анкета най-сериозното предизвикателство пред енергийния проект е поляризацията и политизирането на дебата за неговото изграждане.

Неотдавна жители на Варна протестираха срещу реализацията на "Южен поток", защото инфраструктурата ще бъде изградена много близо до града. Опасенията бяха, че нивата на шума от компресорната станция, която ще бъде на сушата, ще са високи, а и самото строителство ще разруши един от девствените плажове край града - Паша дере.

От "Южен поток Транспорт" обаче увериха, че компанията ще използва нова строителна технология с минимален ефект върху околната среда. Това означавало, че тръбите ще бъдат под земята и ще достигат компресорните станции по микротунели и траншеи.

mediapool.bg