Кламер БГ - Бизнес новини: "ЕксънМобил" се оттегли от Кримския шелф

"ЕксънМобил" се оттегли от Кримския шелф

Бизнес

|
Вт, 03 Юни 2014г. 20:15ч.
"ЕксънМобил" се оттегли от Кримския шелф

Американската компания "ЕксънМобил" (ExxonMobil), която е оператор на проекта за добив на въглеводороди от Скифския участък от Черно море, се отказа от плановете си да разработва Кримския шелф. Това е съобщил посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет в интервю за украинския вестник "Седмично огледало", цитиран от руското издание РусЕнерджи.

"Заради незаконния руски статус на Крим си мисля, че едва ли ще видите някъде на полуострова международни компании. Заради това икономиката на Крим ще търпи огромни загуби. Вече това е видно в сферата на туризма. Мисля, че това ще се прояви и при инвестициите", смята Пайет.

Той потвърди намеренията на американската "Шеврон" (Chevron) да работи по търсенето и добива на шистов газ в Одеското находище в рамките на подписаното през ноември 2013 г. споразумение. По думите му успехът на този проект може да осигури привличане на сериозни международни инвестиции в западните области на Украйна.

Американският посланик смята още, че дейността на "Шеврон" в Украйна ще приближи страната до стратегическата й цел да постигане на енергийна независимост от Русия".

За оттеглянето си от Скифския участък в Кримския шелф вече обяви и компанията "Шел".

mediapool.bg