Кламер БГ - Бизнес новини: Единната сметка за плащани на данъци и осигуровки ще важи до петък, 28 февруари

Единната сметка за плащани на данъци и осигуровки ще важи до петък, 28 февруари

Бизнес

|
Ср, 26 Фев 2014г. 16:42ч.
Единната сметка за плащани на данъци и осигуровки ще важи до петък, 28 февруари

Единната сметка за плащане на данъци и осигурителни вноски ще се използва до петък, 28 февруари, съобщиха от НАП.

Днес Народното събрание одобри на второ четене измененията в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Промяната в начина на плащане на данъци и осигурителни вноски е продиктувана от решението на Конституционния съд, с което текстове на ДОПК, регламентиращи т. нар. единна сметка, бяха обявени за противоречащи на Конституцията.

Плащанията по т. нар. единна сметка ще бъдат обработвани най-късно на 28 февруари, петък, уточняват от НАП.

Препоръчително е последните преводи по старата сметка да се извършат не по-късно от 11.00 часа на тази дата. В края на работния ден на 28.02.2014 г. досегашните банкови сметки на НАП ще бъдат закрити.

От 4.03.2014 г. плащанията ще се извършват по 4 нови сметки – за данъци, за социално-осигурителните вноски, за здравните вноски и за вноските за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Информация за новите банкови сметки по териториални структури ще бъде достъпна след 1 март 2014 г. в рубриката "Плащане“ на www.nap.bg, в банковите офиси и на гишета за обслужване на клиенти на НАП.

НАП ще изпрати близо 300 000 персонални електронни писма до всички данъкоплатци, чиито електронни адреси са достъпни в регистрите на Агенцията до края на седмицата.

mediapool.bg