Кламер БГ - Бизнес новини: Евросубсидиите за едрите фермери намаляват, дребните може да не вземат по 1250 евро

Евросубсидиите за едрите фермери намаляват, дребните може да не вземат по 1250 евро

Бизнес

|
Вт, 15 Апр 2014г. 17:35ч.
Евросубсидиите за едрите фермери намаляват, дребните може да не вземат по 1250 евро

Директното плащане на хектар за големите стопанства ще намалява през следващите години, а обявените за сигурни 1250 евро за всеки дребен земеделски производител от лидера на ДПС Лютви Местан на практика може да се окаже, че не са толкова. Въпреки че кампанията за подаване на заявления вече започна, все още не са ясни правилата. Министерството на земеделието се бави с изготвянето на нормативната база за схемите за директни плащания и Програмата за селските райони за периода 2014-2020 г. Това стана ясно на семинар, организиран от Института за агростратегии и иновации.

"Липсва всякаква информация за новите правила. Няма конкретни разчети на парите, няма нормативна уредба, никой не говори за малките фермери конкретно, както и за важните подробности около кандидатстването за субсидии, които всеки производител трябва да знае, преди да подаде своето заявление, за да получи пари от европейските фондове", каза председателят на института Светлана Боянова, която беше зам.-министър на земеделието по време на управлението на ГЕРБ и отговаряше за селската програма.

Европейската комисия очаква от България да стартират схемите за директни субсидии за млади фермери, както и за зелени дейности, които всички стопани трябва да извършват в своите стопанства от 2015 г., посочи Боянова. Според нея липсата на нормативна уредба около новите правила обаче води до хаос и объркване сред производителите. Причината е, че те не са наясно какви заявления трябва да подават, за да получат нужната субсидия, както и какви дейности трябва да извършват, а сроковете изтичат.

Разпределянето на 700 млн. евро субсидия за директни плащания

В момента тече кампанията за директните плащания за площ за 2014 г. Срокът за подаване на заявленията е до 15 май, като пропусналите могат да подадат документи и до 9 май, но ще бъдат наказани с 1% лихва за всеки ден забава.

Практиката досега показва, че годишно се заявяват около 3.5 млн. хектара обработваема земя.

За нея от директните плащания са предвидени по около 700 млн. евро годишно, които ще се разпределят между фермерите. Как ще става това обаче, засега е загадка, защото земеделското министерство все още не е провело информационна кампания.

Съгласно европейските директиви 30% от 700 млн. евро задължително отиват за зелени плащания. До 10% от парите са предвидени за подпомагане на дребните фермери (т. нар. помощ "Местан" от 1250 евро). Други до 2% трябва да се заделят за надбавка за млад фермер.

Въпреки неяснотите по редица въпроси разчетите на Института по агростратегии и иновации сочат, че едрите земеделци ще бъдат най-засегнати от новите правила и ще взимат по-малко пари спрямо изминалия програмен период.

Колко точно, не е ясно, защото земеделското министерство не е казало какъв процент от парите ще отиде за младите фермери и какъв по помощта "Местан".

Младите фермери с надбавка от 25%

Новият програмен период дава възможност освен директното подпомагане на хектар младите фермери да получат и надбавка от 25% върху сумата. За да бъдете млад фермер, трябва да сте до 40 години и да заявявате площите за първи път.

Пълна каша е надбавката за зелените плащания, която е 30%. За тази година няма изискване, но от следващата стопаните задължително трябва да посочат зеленото плащане, иначе помощта им се намалява с 30%.

Другото ново е оставянето на 5% от обработваемата земя с т. нар. "екологично насочени площи". Това може да бъде земя, оставена под угар, буферни ивици, агролесовъдни хектари, особености на ландшафта, площи с междинни култури и т.н. Проблемът е, че земеделското министерство все още не е определило кои за България ще бъдат "екологично насочените площи".

Несигурната помощ "Местан" от 1250 евро

Проблем може да възникне и при субсидиите за малките производители, предупредиха още от Института за агростратегии и иновации.

На срещата на правителството с бизнеса лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че се прави революция в бранша и всеки земеделски стопанин ще получи по 1250 евро, независимо дали обработва земята или не.

Това обаче не е точно така. Съгласно европейските директиви подпомагането може да бъде от 500 до 1250 евро на един земеделец, който има малко стопанство от 10 до 20 хектара. Този фермер обаче няма да получи нищо от другите плащания. Затова трябва да си направи добре сметката дали ще му бъде изгодно.

За България максималната сума за подпомагане по тази схема е 70 млн. евро. Правителството обаче все още не е определило какво стопанство ще разбира под малко – до 10 ха или до 20 ха. Не е ясно дали право ще имат само регистрираните земеделски производители или и земеделските стопани. Разликата е, че вторите сега не плащат данъци.

Няма прогнозни разчети колко фермери може да подадат такива заявления, за да се вземе решение дали безвъзмездната помощ да е таванът от 1250 евро, за да стигне за всички или да е по-малко.

Именно заради неяснотите от Националната асоциация на зърнопроизводителите се опасяват, че субсидията от 1250 евро може да отиде в сивия сектор, а не към реалните фермери, и настояха за обществено обсъждане.

Пълна мъгла е новата селска програма

Пълна мъгла пък е Програмата за развитие на селските райони за 2014-2020 г. Документът все още не е готов и се подава откъслечна информация. Няма яснота кои мерки и кога ще бъдат отворени през тази година.

От Института за агростратегии и иновации очакват да започнат обществени дебати с всички засегнати страни, както и бързи действия от страна на Министерството на земеделието, за да могат производителите да планират най-добре своя бизнес.

mediapool.bg