Кламер БГ - Бизнес новини: Евространите дават общ отговор на газовото писмо на Путин

Евространите дават общ отговор на газовото писмо на Путин

Бизнес

|
Пет, 11 Апр 2014г. 18:31ч.
Евространите дават общ отговор на газовото писмо на Путин

Eврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер работи върху план, който да помогне на Украйна в плащането на част от газовата й сметка към Русия, каза той пред австрийското радио ОРФ, допълвайки, че "няма причина за паника" относно руските газови доставки за Европа, предаде Ройтерс в петък.

"Близко сме до договор с Украйна и нейната газова компания, който да гарантира, че страната е способна да плаща на "Газпром" и дълговете й за газ в бъдеще няма да нарастват", каза Йотингер и добави, че му предстои среща в понеделник с украинските министри на енергетиката и външните работи. По думите му в момента се проверяват непотвърдените фактури и изрази мнение, че в следващите седмици потвърдените сметки ще бъдат уредени, "но не според сметките на господин Путин, а според договорите".

"Подготвям решение, което е част от предоставяната на Украйна целева помощ от МВФ, Европейския съюз и Световната банка, която ще направи възможно плащането на дължимите сметки", каза еврокомисарят по повод предупреждението на руския президент Владимир Путин до 18 европейски страни за възможно спиране на доставките на газ за Украйна, което ще се отрази и на транзита за Европа.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу от своя страна предупреди Русия да не използва енергоносителите като политически инструмент.

Украйна почва да внася немски и френски газ

В същото време Европейската комисия обяви, че в момента няма проблем с газовите доставки от Русия, а Киев заяви, че скоро ще започне да купува газ от немската "Ер Ве Е" (RWE) и френската "Газ дьо Франс" (Gaz de France), но иска да получи съгласието на Еврокомисията за риверсивни доставки за своята компанията "Нафтогаз".

Обръщането на газовите потоци от Запад на Изток е нужен на Украйна за да не купува от руската "Газпром", чиято обявена цена от април в размер на 485 долара за 1000 куб. м Киев определя като "политическа" и "икономически необоснована".

Докато Русия засилва натиска над бедстващата украинска икономика, енергийният министър на Украйна Юри Продан заяви пред парламента, че ЕС ще е солидарен с Киев, ако Москва ограничи доставките. Той каза, че Европа няма да позволи увеличаване на руския газов транзит през алтернативни газопроводи, заобикалящи Украйна.

"Украйна не може да плаща такава политическа, неикономическа цена, така че ние сега преговаряме с ЕС за резервни доставки в Украйна", каза Продан.

Той уточни, че Киев спешно ще заяви резервни доставки по условия, предложени от европейските газови компании, по-конкретно германската RWE и една френска компания, за която по-късно бе уточнено, че е "Газ дьо Франс", но оттам отказаха коментар.

В подземните хранилища на различни страни от Европейския съюз има запаси от 37 милиарда кубически метра газ, някои от тях вече ги запълват и с допълнителни количества, обясни говорителката на комисар Гюнтер Йотингер – Сабине Бергер. Тя не даде отговор за колко време биха стигнали тези запаси в случай на спиране на руския газ, но подчерта, че Евросъюзът очаква от Русия да изпълнява задълженията си по доставката, а от Украйна – по транзита.

По-рано през деня стана ясно, че европейските страни вероятно ще дадат съгласуван отговор на писмото на руския президент Владимир Путин от четвъртък с обяснение на газовите проблеми с Украйна, предупреждение за възможно спиране на доставките на синьо гориво за Европа и искане за намиране на съвместно решение на въпроса.

Координиран отговор на писмото на Путин

Общият, а не търсеният от Путин поотделно отговор на страните от ЕС, може да бъде обявен на предстоящата идния четвъртък в Женева среща във формат ЕС, САЩ, Русия и Украйна, съобщи пред журналисти в петък представител на Европейската комисия.

"Нашето усещане, което се споделя и от повечето страни-членки, е, че трябва да се даде координиран отговор на това писмо. Това и ще направим, вероятно на среща в четвъртък. Ако тя се състои, това ще е добра възможност да дадем отговор", заяви представител на Брюксел, пожелал анонимност, цитиран от РИА Новости.

В изпратеното до лидерите на държавите членки на ЕС във връзка с проблемния газов дълг на Украйна към Русия за 2.2 млрд. долара писмо на Путин се посочва още, че в последните четири години с дадените отстъпки в цената на природния газ Москва реално е субсидирала Киев с 35.4 млрд. долара. Руският държавен глава предложи и незабавни консултации с министрите на различните държави от ЕС за предприемане на съгласувани действия по стабилизирането на икономиката на Украйна и подсигуряването на транзита на руски газ в Европа според търговските условия на договорите между "Газпром" и "Нафтогаз".

Русия засега няма да си търси 35-те млрд. долара

В същото време прессекретарят на Владимир Путин – Дмитрий Песков, заяви, че засега Русия не смята да си търси въпросните 35.4 млрд. долара субсидии от Украйна. По думите му сумата била представена само като илюстрация за състоянието на нещата.

Песков също така коментира, че в писмото на Путин до лидерите на страните от ЕС е ставало дума за отделни преговори с всяка държава, а не с Еврокомисията като техен представител.

"Доколкото всяка от тези страни се явява купувач на газ, всяка от тях е страна по преговорите. Да се водят преговори само с Еврокомисията е невъзможно, защото не тя е купувач", каза Песков, цитиран от руското издание "Комерсант".

То посочва, че в последните години Брюксел се стреми да излиза пред Русия с общи позиции по енергийните въпроси като противодействие на опитите на "Газпром" да се договоря поотделно с всяка държава от ЕС. Най-ярката проява на тази позиция стана фактическото блокиране на проекта за строеж на газопровода "Южен поток" от страна на ЕК, въпреки че "Газпром" успешно се договори поотделно с всяка страна, през чиято територия ще минава трасето на тръбата.

Русия е готова да участва в консултации с ЕС по въпросите, засегнати от президента Владимир Путин в обръщението му към европейски лидери, заяви от своя страна руският външен министър Сергей Лавров на среща с представители на неправителствени организации от страната, предаде ИТАР-ТАСС.

"Приветстваме очерталите се напоследък промени в позицията на ЕС и призивите за консултации във формат Русия-ЕС-партньорски държави. Готови сме за това, включително по въпросите, засегнати от президента на Руската федерация в обръщението му към лидерите на европейските държави, получаващи руски доставки (на газ) през Украйна", каза Лавров.

Западни медии: Нагнетяване на напрежението между Киев и ЕС

Газовото писмо на Путин бе коментирано по различен начин от западните медии.

"Заплахата на Путин навежда на мисълта, че Русия се готви да използва контрола си върху газовите доставки, за да ескалира напрежението върху Украйна и европейските й съюзници", посочва вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА. Изданието отбелязва обаче, че Европейският съюз е далеч по-малко уязвим от Украйна, защото тя е зависима от Русия за почти всичкия си газ, а обемът на доставяния от Русия през Украйна газ варира за отделните членки на ЕС от 80 процента за Унгария до 0 процента за Великобритания.

Според изданието писмото навежда на мисълта, че "Русия открива нов фронт срещу Украйна". "Путин вече е разположил между 35 000 и 40 000 войници по източната граница на Украйна, повишавайки възможността за пълномащабно нашествие", добавя "Дейли телеграф".

Путин използва цената на газа, за да тласне Украйна към неплатежоспособност, пише британският "Таймс".

"По този начин САЩ, ЕС и чуждестранните инвеститори трябва да получат впечатлението, че Украйна е една страна, неспособна да функционира, която не заслужава никакъв сериозен политически, камо ли военен ангажимент", посочва изданието, цитирано от ДПА.

"На срещата на ЕС през юни енергийната сигурност трябва да е основна тема, както и на срещата на НАТО през септември. Това означава по-голям капацитет за складиране, инвестиции и станции за втечнен газ, разработване на шистов газ и енергиен внос от САЩ. Путин иска от нас цена за една Украйна, която да остане непокътната. Той трябва да се убеди, че неприемливото му поведение излиза още по-скъпо", посочва "Таймс".

mediapool.bg