Кламер БГ - Бизнес новини: Евросанкциите срещу Русия няма да се разпрострат в енергетиката

Евросанкциите срещу Русия няма да се разпрострат в енергетиката

Бизнес

|
Пет, 16 Май 2014г. 20:12ч.
Евросанкциите срещу Русия няма да се разпрострат в енергетиката

Въпреки опасенията, санкциите срещу Русия заради действията й в Украйна, няма да се разпрострат в енергийния сектор, заяви еврокомисарят по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер в петък в Атина, където е на

посещение. В същото време руският енергиен министър Александър Новак заяви, че Москва е готова да обсъди с Киев предоставяне на отстъпка в цената на синьото гориво, ако Украйна плати 2.237 млрд. долара от газовия си дълг, натрупан до 1 април.

"Руските партньори са важни доставчици на природен газ на пазара от 40 години и сега ние съгласувахме, че от страна на Европейския съюз няма да се разпространяват каквито и да било санкции срещу Русия в енергийния сектор. Русия доставя газ – Европа го плаща и ние не искаме да превръщаме доставките на газ в оръжие", заяви Йотингер, цитиран от РИА Новости.

В началото на май еврокомисаря Щефан Фюле обяви за възможността да се премине към трето ниво от санкции, които да включат и икономически мерки, включително засягащи енергийния сектор на Русия. Вече въведените от Европейския съюз санкции срещу Русия в момента засягат руски физически лица и банковия сектор, но САЩ неведнъж призовават страните от ЕС да разширят наказателните мерки и в отделни сектори на руската икономика. Подобно намерение вече изказаха американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел.

В същото време Новак заяви, че ако Украйна плати поне газовия си дълг към 1 април от 2.237 млрд. долара, "ние сме готови да обсъждаме даването на отстъпка в цената на газа", предаде Ройтерс.

Във вторник "Газпром" предупреди Киев, че ако до 2 юни не получи 1.6 млрд. долара авансово плащане за доставките на газ през юни, от следващия ден кранчето ще бъде спряно. Общият дълг на Украйна за руски газ е над 3.5 млрд. долара.

Още миналата седмица пък украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че ако Москва се съгласи да върне цената на газа на нивата от преди 1 април, в актуализирания бюджет на страната има предвидени средства за погасяване на газовия дълг и това може да стане до 10 дни след подписване на съответното споразумение.

mediapool.bg