Кламер БГ - Бизнес новини: Европейски таван за цените на газа ще нанесе на пазара удар, оценяван на 33 милиарда долара

Европейски таван за цените на газа ще нанесе на пазара удар, оценяван на 33 милиарда долара

Бизнес

|
Четв, 24 Ноем 2022г. 08:16ч.
Европейски таван за цените на газа ще нанесе на пазара удар, оценяван на 33 милиарда долара

Европейски таван за цените на газа ще нанесе на пазара удар, оценяван на 33 милиарда долара

Ако планът на Брюксел за налагане на пределно допустима цена при ключов референтен показател за газа в Европа бъде осъществен, търговците на енергийния пазар ще трябва да предвидят плащания за допълнителни 33 млрд. долара. Това сочат оценките на Лондонската междуконтинентална борса (ICE), цитирани от в. "Файненшъл таймс".

Производителите и търговците, които разчитат на нидерландския хъб за газови фючърси TTF, могат да бъдат изправени пред увеличение с 80 процента на плащанията, които правят като застраховка за подсигуряване на сделките си.

Такова предупреждение е отправила борсата към Европейската комисия, пише изданието, позовавайки се на записка, до която е получило достъп. Толкова голямо увеличение на гаранционните депозити може "да дестабилизира пазара", допълва борсовата платформа, която управлява фючърсния пазар TTF.

Борсата отказа коментар, отбелязва "Файненшъл таймс".

Гаранционните депозити по суапови и фючърсни договори, използвани от производителите на енергия, вече поскъпнаха двойно тази година, според Европейската централна банка (ЕЦБ).

Това принуди много компании да прибягнат до кредитни линии и да извършват повече частни сделки на частно, тъй като гаранционните депозити са по-малки.

ЕС работи по финализирането на плановете за таван за цените на газа на фона на енергийната криза в Европа.

Европейската комисия предложи вчера в ЕС да не се купува газ на цени над 275 евро за мегаватчас. Мярката следва да се използва като последно средство, поясни на пресконференция еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

mediapool.bg