Кламер БГ - Бизнес новини: Европейските борси с ръст след избора на украински президент

Европейските борси с ръст след избора на украински президент

Бизнес

|
Пон, 26 Май 2014г. 00:25ч.
Европейските борси с ръст след избора на украински президент

Деловата седмица в Европа започна с ръст на водещите борсови индекси. Фондовите пазари реагираха положително на новината за избора на Петро Порошенко за президент на Украйна и на очакванията положението в страната да започне да се подобрява.

Към 11.15 часа главният индекс на Франкфуртската борса прибави 0.62%, а на Парижката - 0.26%. В Лондон няма търговия, защото денят е неработен.

Континенталният индекс Stoxx Europe 600, който обединява 600 големи, средни и малки компании от 18 европейски страни, нарасна с 0.3%.

Положителната тенденция в Европа е следствие на ръста на индексите в Азия и отсъствието на значителни промени на фондовите фючърси в САЩ. Към това се добавиха и положителните новини от изборите в Украйна.

"Победата на Петро Порошенко на първи тур е позитивно за политическата стабилност, дори като се знае, че остават огромни неизвестни и трябва да продължим внимателно да следим за по-нататъшното развитие на събитията", коментира експертът от JP Morgan Chase Юния Танасе.

Сдържащо влияние на пазарите обаче оказват резултатите от изборите за Европейски парламент, на които укрепнаха позициите на евроскептиците.

"Трябва да наблюдаваме реакцията на облигациите на страните от периферията на еврозоната след края на изборите", смята Танасе. "Еврото може да бъде подложено на нов натиск", добави експертът.

Инвеститорите очакват изявленията на ръководителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги на организирания от регулатора форум в Португалия.

mediapool.bg