Кламер БГ - Бизнес новини: Европарламентът ще гласува пакета "Мобилност І" следващата седмица

Европарламентът ще гласува пакета "Мобилност І" следващата седмица

Бизнес

|
Четв, 21 Март 2019г. 16:10ч.
Европарламентът ще гласува пакета "Мобилност І" следващата седмица

Европейският парламент (ЕП) ще гласува първия пакет "Мобилност" за товарните превози на 27 март. Това е съобщил председателят на ЕП Антонио Таняни на премиера Бойко Борисов в Брюксел, съобщи правителствената информационна служба.

Двамата са имали среща преди участието си в официалното откриване на изложбеното пространство "Атанас Буров" в Европейския парламент. На нея е бил обсъден въпросът с разглеждането на пакета "Мобилност" в Европейския парламент.

Таяни обяснил, че пакетът ще бъде разгледан в сряда по предложение на председателя на либералите в Европарламента Ги Верхофстад, за да бъде гласуван на предпоследната сесия на парламента за този мандат, идната седмица в Страсбург.

"Смятам, че това е в нарушение на правилника, защото за първи път в пленарната зала ще влезе текст, който е отхвърлен в транспортната комисия", казал Борисов. Неговото становище е, че решението за пакета "Мобилност" трябва да се вземе от следващия състав на ЕП.

Таяни казал, че е предложил отлагане на разглеждането на първия пакет "Мобилност", но председателите на групите на социалистите и либералите в ЕП гласували против. Таняни е от ЕНП.

Българските евродепутати ще положат всички усилия, заедно с колегите си от останалите държави, засегнати от мерките в пакета "Мобилност", да не се стига до гласуване в пленарната зала на ЕП, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Пакетът "Мобилност" известен като плана "Макрон" предвижда на командированите шофьори да се заплаща според условията на страната, в която пътуват, седмичната им почивка да бъде извън шофьорската кабина, да се връщат в страната, където са базирани фирмите им най-малко веднъж на четири седмици, а превозвачите да правят минимум пет дни пауза между две серии каботажни превози в друга страна.

Срещу тези промени категорично се обявиха българските превозвачи. При гласуването в ресорната транспортна комисия в началото на годината те организираха протест в Брюксел. В него се включи и министърът на транспорта Росен Желязков.

В понеделник той се срещна с представители на транспортния бранш в София и ги увери, че България ще направи всичко възможно да не се стига до гласуване на пакета в зала.

В сряда, когато стана ясно, че пакетът "Мобилност І" е включен в предварителния дневен ред за сесията на ЕП на 25 – 28 март Росен Желязков призова българските евродепутати за общи действия с всички единомислещи държави членки по пакета "Мобилност I".

В писмото си до тях Желязков посочва, че защитата на българския транспортен сектор е национална кауза и е необходимо да бъдат мобилизирани всички ресурси за отстояването на националния интерес преди пленарното заседание на Европейския парламент.

България обаче не е в силна позиция по отлагане на пакета "Мобилност І", защото едва 8 страни от 28-те членки споделят българската позиция. В същото време Франция прави всичко възможно пакетът да бъде приет, още повече че белгийски и френски шофьори протестираха срещу отлагането на приемането на промените за по-добри условия на труд и заплащане.

mediapool.bg