Кламер БГ - Бизнес новини: Европарламентът блокира отпадането на входящия роуминг

Европарламентът блокира отпадането на входящия роуминг

Бизнес

|
Вт, 25 Фев 2014г. 11:24ч.
Европарламентът блокира отпадането на входящия роуминг

Отпадането на таксите за роуминг при входящи обаждания в страните от Европейския съюз и поевтиняването с 67 на сто на преноса на данни в роуминг, което трябваше да стане факт от 1 юли 2014 г., се отлага за неопределено време. Решението обаче е блокирано при гласуването в понеделник вечерта във водещата парламентарна комисия по промишленост, изследвания и енергетика, съобщиха от офиса на българския евродепутат Ивайло Калфин.

Предложението на Европейската комисия включваше и отпадане на допълнителните такси за международни телефонни разговори в Европа, предвиждаше въвеждане на първата европейска правна защита на отворения интернет и нови правила за инвестиции в сектора на далекосъобщенията.

"След снощното решение бъдещето на телекомпакета е несигурно. Намаляват шансовете той да бъде приет преди европейските избори, което означава, че влизането му в сила ще закъснее поне с една година”, коментира Ивайло Калфин, който е член на комисията.

Той обясни, че парламентарната комисия е попаднала в процедурен капан на депутатите от ЕНП, които са отказали да гласуват по предложенията по телекомпакета и по регламента, предвиждащ забрана на пластмасовите пликове, тъй като те били внесени само на английски език. Калфин обясни, че това било предварителна договорка с докладчика на групата, за да се ускори приемането на законодателния пакет. "Тъй като положението с директивата за телекомуникационните услуги беше идентично, социалистите предложихме или да се гласува по двете, или по нито едно. Така се блокира гласуването", посочи Калфин.

Приемането на двата текста е отложено за неопределено време, но докато законодателството за опаковките може да се придвижи напред и без мнението на комисията по промишлеността, то телекомпакетът остава блокиран, тъй като тя е водеща по приемането на законопроекта.

Целта на законодателното предложение за телекомуникационните услуги е да създаде единен европейски пазар на далекосъобщителни услуги. Заради липсата на общи норми, няма далекосъобщителна компания, която да работи в целия ЕС, а операторите и потребителите се сблъскват с различни цени и правила.

mediapool.bg