Кламер БГ - Бизнес новини: Еврокомисията съди България за незакритите сметища

Еврокомисията съди България за незакритите сметища

Бизнес

|
Вт, 22 Апр 2014г. 18:30ч.
Еврокомисията съди България за незакритите сметища

Брюксел съди България в Европейския съд в Люксембург заради незакрити 104 сметища, което трябваше да се случи до средата на 2009 г., съобщи министърът на околната среда Искра Михайлова.

Делото е заведено на 4 април и се очаква решение по него да има в края на годината, каза зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев.

Най-вероятно страната ни ще бъде осъдена, защото няма да успеем да закрием сметищата дотогава. Заплахата е глоба от хиляди евро дневно, стана ясно от обясненията на двамата.

За съжаление в продължение на години само е обещавано и сега се налага на нас да свършим работата за година, така че да минимизираме загубите, каза министър Михайлова.

Съгласно Договора за присъединяване към Европейския съюз до юли 2009 г. страната трябваше да е закрила 191 стари сметища, които не отговарят на изискванията. На тяхно място трябваше да бъдат построени 56 модерни регионални депа.

Към момента остават незакрити 104 стари депа, каза Чавдар Георгиев. Амбицията е до края на годината да бъдат закрити още 41 депа, за които са предвидени 97 млн. лв. от оперативна програма "Околна среда" (ОПОС).

За останалите 63 депа не е ясно откъде ще бъдат намерени средствата. Обсъждат се различни финансови източници, каза министър Михайлова. Единият вариант е бил добавянето на още 34 депа със средства от ОПОС, но засега нямаме одобрение от Брюксел за това. Другият вариант е със средства от държавния бюджет.

От 23 регионалните системи за отпадъци за изминалите четири години са завършени само две. Едното е депото в Ботевград, което обслужва още общините Правец и Етрополе. Другото е в София, което е част от интегрираната система за преработка на отпадъците.

В ход е строителството на още 19 регионални депа, но в най-добрия случай те ще са готови през лятото на 2015 г., каза Чавдар Георгиев.

Целта е максимално бързо страната да затвори старите сметища и да отвори новите депа, към които ще се насочат отпадъците на всички общини. Само така ще можем да намалим загубите максимално, обясни Чавдар Георгиев.

Това обаче е задача с повишена трудност заради спрените плащания по ОПОС, за които няма яснота дали ще бъдат размразени през юни.

Министър Михайлова призова общините и фирмите работата по проектите да не спира, а те ще възстановят плащанията веднага след като Европейската комисия пусне парите.

mediapool.bg