Кламер БГ - Бизнес новини: Еврокомисията прави проверка на строежа на магистрали и пътища у нас

Еврокомисията прави проверка на строежа на магистрали и пътища у нас

Бизнес

|
Ср, 14 Май 2014г. 14:59ч.
Еврокомисията прави проверка на строежа на магистрали и пътища у нас

Европейската комисия прави проверка на качеството на магистралите и пътищата у нас, съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред Mediapool. По думите й се прави така нареченият одит на операциите, като на извадков принцип са подбрани обектите за проверка.

Няма място за притеснения, качеството е на съответното ниво, каза Стефан Чайков, председател на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пред Mediapool.

Одитът на Брюксел е част от рутинните им проверки на инфраструктурни обекти, изграждани с европейски средства, обясниха експерти. В края на миналата година е имало такива проверки и на изградените участъци на метрото, както и на жп отсечките Димитровград – Свиленград и Пловдив – Бургас. Проверките не са установили нередности.

Магистрален одит

Четири магистрални обекта ще бъдат проверени от инспекторите на Брюксел. В списъка им са магистралите "Тракия", "Марица", "Струма" и връзката на софийския околовръстен път с гара Яна, т.нар. нулев лот на магистрала "Хемус", каза Чайков.

По думите му инспекторите ще вземат проби, а със специална машина ще проверят носимоспособността на пътната конструкция. В момента тестът върви по новия участък на "Тракия" от Стара Загора до Карнобат. Той ще продължи до петък, като е въведено временно ограничение за движението от 90 км/час между 8 и 17 часа.

Със същата машина ще бъдат направени изпитания и на пуснатия в края на лятото нулев лот на "Хемус".

На магистралите "Марица" и "Струма", които се строят в момента, ще бъдат взети проби. Строителството на двете магистрали закъснява. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева успокои днес, че до края на годината ще бъдат пуснати 90 км нови магистрални участъци – двата лота на "Марица" и последния на "Струма" от Сандански до ГКПП "Кулата".

Четирите магистрали се строят с европейски средства по оперативна програма "Транспорт".

Проверка и за пътищата

Освен на магистралите, Брюксел ще направи и проверка на рехабилитирани пътни участъци по оперативна програма "Регионално развитие", каза Стефан Чайков.

Обектите отново са четири и са избрани на извадков принцип.

mediapool.bg