Кламер БГ - Бизнес новини: Еврокомисията иска концентрация на парите в три области до 2020 г.

Еврокомисията иска концентрация на парите в три области до 2020 г.

Бизнес

|
Вт, 21 Ян 2014г. 17:14ч.
Еврокомисията иска концентрация на парите в три области до 2020 г.

Концентрирайте инвестирането на над седемте милиарда евро от еврофондовете в три области – образование и иновации, здравеопазване и социални грижи и транспортна инфраструктура. Тази препоръка за новия програмен период отправи Реналдо Мандментс, който до края на 2013 г. беше ръководител на отдел "България" в Главна дирекция "Регионална и градска политика" на Еврокомисията по време на форума бизнеса среща правителството, който беше организиран от КРИБ и в."Капитал".

Опростени правила за кандидатстване и изпълнение на европроектите, електронно отчитане и диалог. Това пък обеща вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова на форум за научените уроци за първия програмен период, организирана от в."Труд".

Това обаче пак ще се случва с постановления на правителството, както беше и през този програмен период, а не със закон, стана ясно от думите на Златанова. Тя съобщи още, че в края на миналата седмица България е изпратила на ЕК последния вариант на Споразумението за партньорство за периода 2014-2020 г., като в него са отразени коментарите на Брюксел.

Новината идва на фона на обявеното публично обсъждане на документа, което трябва да приключи в края на януари и липса на официално съобщение споразумението да е било одобрено на правителствено заседание. От публикувания вариант става ясно още, че не са отчетени всички препоръки на ЕК като например броя на градовете, които ще бъдат подпомагани по "Региони в растеж", както и за намаляване на парите за "мултифинансираната" програма за администрацията "Добро управление".

Препоръките на Брюксел: Не откривайте отново колелото

На първо място са необходими сериозни усилия за подобряване работата на съдебната система, каза Мандментс в навечерието на доклада за напредъка на страната ни, който излиза в сряда. Той уточни, че си позволява да говори свободно за България, защото вече не отговаря за страната ни в ЕК.

Мандментс обясни, че не е нужно да откриваме отново колелото, а да се придържаме към успешните практики и да не допускаме стари грешки.

Основният фокус на България до 2020 г. трябва да бъде заетост и растеж, каза еврочиновникът. Той призова документите, които трябва да се подготвят за изпълнението на споразумението за партньорство по сектори, да бъдат ясни и кратки. "Напишете стратегия като план за действие в 10 – 15 страници, с ясни срокове, какво трябва да се случи, а не 100 – 2000 страници. Това не е стратегия", каза Мандментс.

Насочете финансирането към експортно ориентиран малък и среден бизнес, клъстерите и иновациите, каза още представителят на ЕК.

"Ако искате да се развивате като туристическа нация, първо реформирайте сектора на услугите. И направете най-сетне реформата в енергетиката", заяви още той.

При срещите му у нас с бизнеса около 80% от компаниите са се оплакали от липсата на инженери, затова препоръката му е да се инвестира в образованието. "Всеки министър е признавал този проблем, но няма никаква реакция за преодоляването му. Няма мерки за преквалификация, за програми в областта на машиностроенето, автомобилната индустрия", допълни експертът.

Нужна е работа и по демографската криза, както и за включването на ромите, каза Мандмент. Той отбеляза, че край Пловдив има една фабрика, в която над 50% от персонала са роми. Това обаче е отнело четири години обучение.

"Концентрирайте се в електронните услуги при използването на еврофондовете. Съхранете агенцията "Одит на средствата от ЕС" и Национален фонд силни и независими. Подобрете възлагането на обществените поръчки", призова още Мандментс.

Политическата нестабилност и чистките пречат на еврофондовете

Политическата стабилност и ангажираността на министрите с усвояването на средствата е на първо място за успеха в усвояването на еврофондовете, каза еврочиновникът. Той отбеляза, че всеки път, когато се сменя управлението, това означава забавяне с година, две за еврофондовете.

Стабилността на персонала, както и добрата комуникация между отделните министри, също е много важна, каза Мандментс. По думите му е необходимо да има добре обучена и мотивирана финансово администрация. Той даде лош пример с Естония, която в рамките на една година е имала две прекъсвания на плащанията, защото отказала да мотивира служителите си.

"България загуби първите три години от този планов период, защото нямаше подготвени кадри. Първата добра стъпка беше назначаването на вицепремиера Меглена Плугчиева, а след това и на ресорен министър в лицето на Томислав Дончев", каза Мандментс. Той не спомена изобщо името на сегашния вицепремиер Зинаида Златанова, която отговаря за еврофондовете, а преди това беше и шеф на бюрото на ЕК у нас.

Три-четири пъти по-бавно се случват нещата у нас

Нещата в България се случват средно три-четири пъти по-бавно в сравнение с другите европейски страни, дори и посоката да е правилната, отбеляза Мандментс.

Той отчете, че през последните години изоставането обаче е наваксано и българските управляващи органи са се справили доста добре.

В ЕК се обзалагахме, че България ще загуби доста средства, но вие се справяте удивително добре и дори ни изненадахте, призна Мандментс. Той допълни, че имаме всички шансове да се справим успешно с приключването на първия планов период за страната ни.

Бившият министър по еврофондовете Томислав Дончев попита в какво би вложил 1000 евро – асфалт, железници, образование или ще плати на консултант за да помогне на правителството. Мандментс отговори, че ще ги инвестира в образование на инженерни кадри.

mediapool.bg