Кламер БГ - Бизнес новини: Евродепутат алармира за опита да се постави под контрол Сметната палата в България

Евродепутат алармира за опита да се постави под контрол Сметната палата в България

Бизнес

|
Четв, 20 Фев 2014г. 12:47ч.
Евродепутат алармира за опита да се постави под контрол Сметната палата в България

Германският евродепутат Ингеборг Гресле, член на комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент, алармира за опитите за налагане на пълен политически контрол над българската Сметна палата от страна на сегашния кабинет, предаде БНР в четвъртък.

Гресле посочва като причина за тази констатация разглеждането на първо четене в Народното събрание на закона за реорганизацията на българската Сметна палата:

"Сегашната Сметна палата с нейните трима членове професионално е на добро ниво, независима е и има мандат до 2017 година. Да бъде преустройвана в политически деветчленен орган, да се зачеркне съответния професионален опит и по този начин да се извършат политически назначения, е сериозна загуба на доверие в тази важна организация", се казва в позицията на евродепутата.

Гресле посочва, че България е държава, в която "назначенията на важни държавни постове в последните години се коментират от страна на Европейската комисия като "непрозрачни " и са белязани от "силни икономически интереси".

Самата Сметна палата излезе с остро становище срещу готвените промени в закона за устройството и функциите й. Според сегашния й председател проф. Валери Димитров промените в закона целят подчинението на одитния орган на конюнктурни интереси.

mediapool.bg