Кламер БГ - Бизнес новини: ЕЦБ свали лихвата си до 0.15 на сто

ЕЦБ свали лихвата си до 0.15 на сто

Бизнес

|
Четв, 05 Юни 2014г. 16:32ч.
ЕЦБ свали лихвата си до 0.15 на сто

Европейската централна банка взе неочаквани мерки за стимулиране на икономическия ръст и избягване на дефлацията в еврозоната като свали лихвения си процент от 0.25 на сто до 0.15 процента, предаде ББС в четвъртък.

Банката също така свали под нулата – до -0.1 на сто, процентната ставка по депозитите. Вече търговските банки ще са принудени да плащат за съхранението на техните авоари в централната банка, а не да получават процент за ползването на парите им.

Целта е така финансовите институции да бъдат стимулиране на кредитират бизнеса, вместо да държат парите си по сметки, което от своя страна ще подпомогне икономическия ръст.

ЕЦБ стана първата от "Голямата четворка" банки, в която влизат още Федералният резерв на САЩ, Банката на Япония и Банката на Ангрия, която предприема подобни мерки.

Според бизнес кореспондента на ББС Андрю Уокър последиците от това решение са не предсказуеми. Според него не е ясно как ще реагират банките на това нетривиално решение. "Фактът, че ЕЦБ избира тази стратегия ясно говори за опасения от дефлация и слабо възстановяване на еврозоната", смята той.

mediapool.bg