Кламер БГ - Бизнес новини: ЕЦБ повиши лихвите до исторически връх

ЕЦБ повиши лихвите до исторически връх

Бизнес

|
Четв, 14 Септ 2023г. 18:22ч.
ЕЦБ повиши лихвите до исторически връх

Снимка: Архив

Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък повиши трите си водещи лихви с по 0.25 процентни пункта (25 базисни пункта), съобщава институцията на страницата си. Това е десето поредно повишение на основните лихвени проценти на ЕЦБ, предаде БТА. Депозитната лихва достига 4% - най-високото ниво, откакто съществува единната валута. Ставката за рефинансиране пък става 4.5%.

"Инфлацията продължава да намалява, но все още се очаква да остане твърде висока за твъраде дълго време. Управителният съвет е решен да гарантира, че инфлацията ще се върне своевременно към своята средносрочна цел от 2%. За да засили напредъка към целта си, днес Управителният съвет реши да повиши трите основни лихвени проценти на ЕЦБ с 25 базисни пункта", се посочва в съобщението на банката.

Така лихвата по основните операции по рефинансиране - лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица - нараства до 4.5%. Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) става 4%, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достига 4.75%.

Новите лихвени проценти влизат в сила от 20 септември.

Решението за увеличението на лихвите е взето с мнозинство, а не с консенсус, посочи още Лагард. Това означава, че сред членовете на борда е имало някои, които са били на друго мнение.

ЕЦБ предприе увеличаване на лихвите през юли миналата година с 50 базисни пункта (0.5 процентни пункта), вдигайки ги за първи път от 11 години. На последвалите заседания на Управителния съвет бяха предприети нови увеличения на лихвите - със 75 базисни пункта през септември и с още 75 базисни пункта през октомври 2022 г. От декември миналата година до март т.г. ЕЦБ забави темпа на покачване на лихвите, вдигайки ги с по 50 базисни пункта. Днешното решение повтаря стъпките от май, юни и юли, когато основните лихви се покачиха също с 25 базинсни пункта.

През август по предварителни данни инфлацията в еврозоната остана на ниво от 5.3% на годишна база, каквото бе отчетено и през юли. През октомври 2022 г. Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) достигна 10.6%, което бе най-високата му стойност от създаването на валутния съюз и далеч от целта на ЕЦБ да поддържа индикатора на ниво от 2%.

Преди публикуване на днешното решение анализаторите бяха разделени дали ЕЦБ ще увеличи за десети пореден път своите лихвени проценти или ще спре на нивото, установено през юли.

На въпрос дали високите лихви няма да предизвикат рецесия, Лагард посочи, че мандатът на ЕЦБ е да поддържа финансовата стабилност, защото в обществото има редица уязвими групи.

Тя обаче не посочи, колко дълго време лихвените нива ще се задържат на високите по думите и нива.

mediapool.bg