Кламер БГ - Бизнес новини: ЕЦБ е твърдо решена да намали инфлацията

ЕЦБ е твърдо решена да намали инфлацията

Бизнес

|
Ср, 21 Септ 2022г. 08:34ч.
ЕЦБ е твърдо решена да намали инфлацията

Кристин Лагард, снимка БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) е твърдо решена да попречи рязкото покачване на инфлацията да се превърне в норма, заяви нейният президент Кристин Лагард във вторник. Тя обясни, че пандемията и руската инвазия в Украйна оказват траен натиск върху цените.

Тези шокове доведоха до повишаване на потребителските цени, което е "много по-високо и по-трайно" от очакваното, каза Лагард в реч във Франкфурт. По думите й ЕЦБ трябва да гарантира, че високата до небето инфлация няма да стане постоянна.

"Това е, което ЕЦБ прави", каза Лагард.

Инфлацията в еврозоната се покачи до 9.1%, но има прогнози, че до края на година може да се увеличи още. На последното си заседание по-рано този месец ЕЦБ повиши лихвените си проценти с 0.75%, но се очаква ново голямо повишение. Лагард казва, че ЕЦБ има намерение да върне инфлацията до нива от 2% годишно.

В перспектива ЕЦБ очаква да "повиши лихвените проценти допълнително на следващите си няколко заседания", каза тя. Колко бързо и колко далеч ще се повишат лихвите, ще зависи от "инфлационните перспективи", обясни Лагард.

Според нея намаляването на вноса на руски газ "ще има последици през следващите няколко години", поддържайки високи цени на енергията, докато затрудненията, свързани с пандемията, ще доведат до преструктуриране на веригите за доставки в условията на по-високи разходи.

Ограниченията на доставките и в двата случая "вероятно ще продължат по-дълго, отколкото в миналото", каза Лагард и добави, че "ще отнеме повече време инфлационните ефекти от тези шокове да отшумят"

mediapool.bg