Кламер БГ - Бизнес новини: ЕЦБ вдигна основната лихва за осми път до 4%

ЕЦБ вдигна основната лихва за осми път до 4%

Бизнес

|
Четв, 15 Юни 2023г. 15:33ч.
ЕЦБ вдигна основната лихва за осми път до 4%

Европейската централна банка във Франкфурт, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) повиши трите си основни лихви с по 0.25 процентни пункта, съобщава институцията на сайта си. Това е осмото поред повишение в последните две години.

Така лихвата по основните операции по рефинансиране - лихвеният процент, по който търговските банки могат да заемат средства от ЕЦБ за срок от една седмица - нараства до 4%, предаде БТА. Лихвеният процент по депозитното улеснение (който банките получават за депозирането на средства овърнайт при ЕЦБ) става 3.5%, а ставката по пределното кредитно улеснение (която банките плащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ с предоставяне на обезпечение) достига 4.25%.

В коментар относно последното решение от ЕЦБ посочват: "Инфлацията намалява, но се очаква да остане твърде висока за твърде дълго време. Управителният съвет е решен да гарантира, че инфлацията ще се върне своевременно към своята средносрочна цел от 2%. Затова днес той реши да повиши трите основни лихвени проценти на ЕЦБ с 25 базисни пункта".

Управителният съвет на Европейската централна банка повишава основните си лихви за осми пореден път, след като започна през юли миналата година с увеличение от 50 базисни пункта (0.5 процентни пункта), вдигайки ги за първи път от 11 години. На последвалите заседания на управителния съвет бяха предприети нови увеличения на лихвите - със 75 базисни пункта през септември и с още 75 базисни пункта през октомври. От декември миналата година до март т.г. ЕЦБ забави темпа на покачване на лихвите, вдигайки ги с по 50 базисни пункта. Днешното решение повтаря стъпката от май, когато основните лихви се покачиха също с 0.25%.

Инфлацията в еврозоната се понижи до 6.1% през май, след като през октомври 2022 г. достигна пик от 10.6%.

mediapool.bg