Кламер БГ - Бизнес новини: ЕС се опитва да договори временна цена на руския газ за Украйна

ЕС се опитва да договори временна цена на руския газ за Украйна

Бизнес

|
Четв, 15 Май 2014г. 12:19ч.
ЕС се опитва да договори временна цена на руския газ за Украйна

До края на май може да бъде съгласувана временна цена на руския природен газ за Украйна, за да се предотврати прекъсване на доставките, смята еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който ще участва предстоящите тристранни преговори. В интервю за "Уолстрийт джърнал", публикувано в четвъртък, той заявява, че ако все пак се стигне до спиране на газа, преговорите ще продължат.

Ако една от страните остане недоволна от временната цена, въпросът може да бъде разгледан в арбитражен съд, допълва той.

Руският енергиен министър Александър Новак и Гюнтер Йотингер са се договорили по телефона за среща на 19 май в Берлин, съобщи Интерфакс. По време на тази среща трябва да се съгласува време и място за втори рунд от тристранните преговори между Русия, Украйна и ЕС.

В момента украинската държавна компания "Нафтогаз" дължи на "Газпром" 3.5 млрд. долара. Украйна спря плащанията, настоявайки за по-ниска цена, след като тя бе повишена след изострянето на кризата между Москва и Киев заради анексирането на Крим от Русия.

Мотивирайки се с натрупаните задължения, "Газпром" въведе авансови плащания на газовите доставки за Украйна от юни. Ако предплатата не бъде получена до 2 юни, на 3 юни сутринта доставките за Украйна ще бъдат спрени, а това може да застраши и доставките за Европа.

Първата тристранна консултация за регулиране на газовия спор бе на 2 май във Варшава.

Русия заяви, че е готова да води преговори за цената на газа за Украйна и условията на доставки, само ако бъде платена част от дълга, дори и малка.

"Никой никога не е казвал: незабавно дайте 4 млрд. долара. Но покажете, че сте готови да го направите...Ако те заплатят една част – това, като минимум, е основа за разговори. Ние сме готови да обсъждаме какво да правим с този проблем. Ние сме готови да обсъждаме по какъв начин да подпомогнем сега живота на хората в Украйна. В този смисъл, вероятно, ние сме готови дори донякъде да отстъпим от своите интереси при обсъждането на това как по-нататък да си сътрудничим за газа. Това, по същество, е финансова помощ", съобщи министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев пред журналисти в сряда.

"Надявам се, че нашите приятели европейци ще ги заставят (украинците) да преведат на "Газпром" макар и малка част от парите, които са получили", допълни той.

В четвъртък той бе доста по-остър. В реч пред енергийна конференция руският премиер каза: "Говорим за различни кризисни ситуации и искам да отбележа едно много просто, много банално нещо – необходимо е да се плаща за получените енергийни доставки".

"Надявам се, че всички страни разбират това, всички потребители като тези, които присъстват и тези, които не присъстват по каквато и да е причина този форум, включително Украйна. Принципно плащанията няма да са обвързани с политиката по никакъв начин", каза Медведев.

Очаквайки криза с доставките, през последните седмици Европа се запасява, като внася по-големи количества газ (със 17%), отколкото в същия период на миналата година.

mediapool.bg