Кламер БГ - Бизнес новини: ЕС и САЩ се ангажират да премахнат всички такси върху двустранната търговия

ЕС и САЩ се ангажират да премахнат всички такси върху двустранната търговия

Бизнес

|
Четв, 13 Март 2014г. 19:34ч.
ЕС и САЩ се ангажират да премахнат всички такси върху двустранната търговия

Американският президент Барак Обама и лидерите на Европейския съюз ще обещаят да премахнат всички тарифи при двустранната търговия. Амбициозната стъпка към най-мащабното споразумение за свободна търговия ще бъде направена на срещата на върха на 26 март, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на проекта за изявление на форума.

Съвместната декларация цели да преодолее напрежението около предложението на САЩ да намали своите тарифи с по-малко от очакването на ЕС и след като Брюксел обеща да премахне почти всички тарифи от страна на ЕС.

"ЕС и САЩ са твърдо ангажирани да изготвят цялостно и амбициозно споразумение за Трансаталнтическо търговско и инвестиционно партньорство", се казва в проекта. "Тези цели включват елиминиране на всички такси върху стоките в двустранната търговия".

Тарифите между САЩ и ЕС вече са понижени, но Брюксел и Вашингтон търсят максимални икономически ползи от трансаталнтическата търговия, чрез отпадане на всички бариери за бизнеса.

Но за пазар от 815 милиона души, всички действия за понижаване на търговските разходи се възприемат като направени в интерес на компаниите, по-специално за тези от автомобилостроенето като "Форд", "Дженерал Моторс" и "Фолксваген", които имат заводи и в ЕС, и в САЩ.

Европейските коли, внесени в САЩ, се облагат с 2% такса, докато ЕС има 10% такса за американски коли.

mediapool.bg