Кламер БГ - Бизнес новини: ЕС има достатъчно запаси от шистов газ, за да приключи със зависимостта от Русия

ЕС има достатъчно запаси от шистов газ, за да приключи със зависимостта от Русия

Бизнес

|
Вт, 20 Май 2014г. 16:55ч.
ЕС има достатъчно запаси от шистов газ, за да приключи със зависимостта от Русия

Европейският съюз разполага с достатъчно запаси от шистов газ, за да приключи с енергийната зависимост от Русия за около 28 години, при условие, че европейските страни са готови да го добиват. Това съобщава агенция Блумбърг, позовавайки се на данни и експертни анализи за 10 европейски страни, сред които и България.

Посочва се, че в България и Франция има директна забрана за добив на шистов газ, докато Германия и Холандия са сред страните, въвели мораториум.

Агенцията отбелязва, че 28-те страни от ЕС, който покрива една трета от нуждите си с внос на руски газ и нефт, обсъжда възможности за разнообразяване на енергийните източници. Докато европейските държави дискутират екологичния ефект от технологията за добив на шистов газ чрез фракинг, САЩ използват този метод и са на път да се превърнат в най-големия световен производител на природен газ.

"Ефективното използване на тези ресурси би могло съществено да повиши енергийната сигурност на Европа", коментира анализатор от лондонския Overseas Development Institute. Възможно е, казва той, конфликтът в Украйна да послужи като катализатор за развитието на фракинга в Европа, но все още считам, че това е дългосрочна перспектива.

Засега Полша е единствената страна в ЕС, която възнамерява да пристъпи към промишлен добив на шистов газ. Там са подготвени 63 кладенци, а експлоатацията на първия ще започне още тази година, според полския министър на екологията. Британското правителство подкрепи фракинга, но се натъква на обществена съпротива, отбелязва Блумбърг.

mediapool.bg